Druhá prezidentská debata nebude. Trump i Biden vystoupí v televizích separátně

Ve Spojených státech zbývá už jen dvacet dní do momentu, kdy budou tamní voliči moci rozhodnout o tom, kdo bude příštím americkým prezidentem. Dva kandidáti, stávající republikánský prezident Donald Trump a někdejší demokratický viceprezident Joe Biden, se však v tradiční předvolební debatě potkali pouze jednou. Ve čtvrtek se měli oba protikandidáti střetnout znovu v kulturním centru ve floridském Miami, kvůli zdravotním důvodům se ale debata neodehraje.

Zdejší pódium tím pádem nakonec zeje prázdnoutou. Debata se nejprve kvůli prezidentově nákaze covidem-19 přesunula do virtuálního prostředí. S tím Trumpův tým nesouhlasil a šéf Bílého domu se odmítl zúčastnit. Druhá debata tak byla zrušena úplně.

Biden přijal nabídku k diskuzi na televizní stanici ABC. Přes kritická slova se nakonec podobně rozhodl i prezident, který bude debatovat na televizi NBC. Oba muži se tak místo tváří v tvář utkají v souboji o diváckou přízeň.

Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského budou televizní formáty vypadat přibližně stejně. Oba kandidáti budou odpovídat na otázky diváků, které jim budou kladeny prostřednictvím moderátorů.

Předvolební mítinky obou kandidátů se liší

„Trump vystoupí v NBC z Floridy a Biden prostřednictvím televize ABC z Pennsylvánie. Oba tyto státy jsou pro ně klíčové a je vidět, jak silně se na ně ve svých kampaních zaměřují. Jsou to v podstatě i jejich domovské státy,“ řekl Miřejovský.

Předvolební mítinky se u obou aspirantů na křeslo prezidenta prý liší. „Trump přiletí do některého ze států letadlem Air Force One a přímo na letišti se soustředí jeho fanouškovská základna, ke které hovoří. Biden to v posledních dnech dělá tak, že přijede do některého ze států a sejde se s vybranou skupinou lidí, kteří jsou chráněni rouškami. Trumpova kampaň je bezesporu masovější,“ popisuje zpravodaj. 

Bidenovi pomůže Obama

Od příštího týdne se do kampaně na straně Bidena zapojí i bývalý prezident Barack Obama. Stanici CNN to sdělili činitelé Demokratické strany. Obama, který je jednou z nejoblíbenějších veřejných postav demokratů, se soustředí především na několik oblastí v klíčových volebních státech, kde již voliči mají možnost odevzdat svůj hlas v předstihu před oficiálním datem voleb, jež připadá na 3. listopadu. 

„Obama zatím zůstával spíše v pozadí. Zapojil se do demokratické kampaně před delší dobou, jeho jménem strana posílala dopisy registrovaným voličům a vybízela je, aby šli k volbám. Jeho vstup do prezidentské kampaně může být rozhodující v klíčových státech. Obzvláště v Georgii je velká šance, že by mohla volit Bidena,“ tvrdí Miřejovský.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obama uvažuje o návštěvě Floridy, Severní Karolíny nebo Wisconsinu

Obama by podle Miřejovského mohl aktivizovat demokraty, aby šli k volbám. Plán demokratického prezidenta z let 2009 až 2017 pro poslední dva týdny před volbami zatím není finální, podle demokratů se však zatím uvažuje o jeho návštěvě Floridy, Severní Karolíny a Wisconsinu. Výsledky v těchto státech totiž mohou být klíčové.

Bidenova kampaň se domnívá, že by Obama mohl vylepšit šance demokratického kandidáta především u třech skupin voličů: u černošských mužů, mezi Američany latinskoamerického původu a u mladých lidí.

Obama navštíví akce s menší účastí, které budou odpovídat doporučením zdravotnických úřadů vzhledem k pandemii covidu-19. Události však mají za cíl vyvolat silnou odezvu u lokálních médií v klíčových oblastech států, kde již začalo hlasování.

Bývalý šéf Bílého domu bude vystupovat sám, jeho manželka a jedna z nejpopulárnějších veřejných osobností v USA Michelle Obamová žádné podobné veřejné vystoupení do voleb již neplánuje.

Obama se za svého bývalého viceprezidenta Bidena oficiálně postavil v dubnu a od té doby pomáhal jeho kampani především virtuálně. Vystoupil například na několika akcích, jejichž cílem bylo vybrat peníze od malých přispěvatelů. V posledních měsících rovněž s Bidenem i jeho viceprezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou natočil několik volebních spotů.

Exprezident také pronesl jeden z nejdůležitějších projevů demokratického nominačního sjezdu, v němž nejen chválil svého někdejšího kolegu, ale rovněž silně kritizoval současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.