Trump se vrátil do kampaně na důležité Floridě. Slib, že sestoupí do davu a všechny políbí, zůstal slibem

Události: Trump se vrátil ke kampani (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump vystoupil na prvním velkém předvolebním mítinku poté, co se nakazil koronavirem. Tisícům příznivců shromážděných v Sanfordu na Floridě řekl, že se cítí být silný a ve skvělé formě, informovala v úterý agentura AP. Jeho demokratický protivník Joe Biden mezitím ve své prezidentské kampani posílil a zvýšil svůj náskok před Trumpem, tvrdí průzkum společnosti Ipsos.

Trump tisícům příznivců shromážděných v Sanfordu řekl, že se cítí ve skvělé formě. „Cítím se tak silný,“ řekl davu, který na shromáždění přišel navzdory pandemii většinou bez roušek. „Půjdu do obecenstva. Půjdu tam, každému v publiku dám pusu. Dám pusu chlapům a krásným ženám… všem,“ dodal prezident, nakonec se však do davu nevydal.

Mítink na Floridě, která je jedním z klíčových států v nadcházejících prezidentských volbách, zahájil sérii Trumpových vystoupení v různých částech USA. Prezident se chystá také do Pensylvánie, Iowy, Severní Karolíny a Wisconsinu.

Demokratický kandidát Joe Biden mezitím podle posledního průzkumu společnosti Ipsos zvýšil svůj náskok nad Trumpem ve dvou klíčových státech –⁠ Wisconsinu a Pensylvánii. Nové šetření ukazuje, že tam nad republikánským rivalem vede o sedm procentních bodů.

Biden vede kampaň i v tradičně republikánských státech

Biden nyní zesílil útoky vůči Trumpově administrativě a její reakci na pandemii. Svou kampaň navíc rozšířil i do států, které se obvykle kloní spíše na stranu republikánů. Při pondělním projevu před odboráři ve městě Toledo v Ohiu hovořil o tom, že jako viceprezident zachránil spolu s tehdejší hlavou státu Barackem Obamou americký automobilový průmysl v čase hospodářské krize před více než deseti lety.

Demokratický kandidát navštívil Ohio již podruhé ve dvou týdnech. Dříve stabilně republikánům nakloněný stát se totiž v letošních volbách stal otevřeným bojištěm, v němž by mohli mít šanci na úspěch i demokraté. Trump tam však před čtyřmi lety zvítězil nad tehdejší soupeřkou Hillary Clintonovou o osm procentních bodů.

„Prezident Trump Ohio v roce 2016 přesvědčivě získal a učiní tak znovu, takže máme radost z toho, že Joe Biden promrhal drahocenný den kampaně návštěvou státu, který nemůže vyhrát,“ řekl mluvčí Trumpovy kampaně Tim Murtaugh.

Joe Biden
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Trumpův koronavirový test byl několik dní negativní, říká jeho lékař

Prezident Trump oznámil 2. října, že on i jeho manželka Melanie měli pozitivní test na koronavirus. Kvůli nákaze strávil tři dny ve vojenské nemocnici Waltera Reeda nedaleko Washingtonu, kterou opustil minulé pondělí večer.

Krátce před Trumpovým plánovaným vystoupením na mítinku v Sanfordu vydal Bílý dům aktuální prohlášení prezidentova lékaře Seana Conleyho. Podle něho byl test na koronavirus americké hlavy státu několik po sobě jdoucích dní negativní.

Doplnil, že prezidenta testovali pomocí testů Abbott BinaxNOW. Podle agentury AP je výsledek tohoto rychlotestu k dispozici do 15 minut. Na základě výsledků testů i dalších laboratorních dat lékaři podle Conleyho určili, že americký prezident již není nakažlivý. Kolikrát Trumpa lékaři testovali, ze zprávy nevyplývá. 

V prezidentských volbách už hlasovalo deset milionů lidí

V prezidentských volbách, které se uskuteční 3. listopadu, odevzdalo svůj hlas už více než deset milionů Američanů. Vyplývá to ze statistiky volebního projektu Floridské univerzity, podle níž se jedná o rekordní počet.

Většina amerických států umožňuje voličům odevzdat osobně hlas před vlastním dnem konání prezidentských voleb, velká část Američanů může využít také korespondenčního hlasování. Podle projektu Floridské univerzity jednoho z těchto způsobů hlasování využilo tři týdny před volbami již téměř 10,4 milionu voličů.

Do poloviny října roku 2016, kdy se o prezidentskou funkci ucházeli republikáni Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová, odevzdalo svůj hlas jen 1,4 milionu Američanů. Agentura AFP uvedla, že se mnoho lidí rozhodlo hlasovat před vlastním dnem voleb i proto, aby se v době šíření koronaviru vyhnuli kontaktu s větším množstvím osob ve volebních místnostech.

Podle agentury Reuters zveřejněná data naznačují, že by mohla být volební účast v letošních prezidentských volbách vysoká. Hlasování poštou podporuje řada hlavně demokratických politiků včetně Bidena, a to i kvůli bezpečnosti voličů během pandemie covidu-19.

Prezident Trump v minulosti tento způsob hlasování opakovaně kritizoval. Podle něj není bezpečný, neboť při něm mohou být falšovány výsledky. Agentura Reuters uvedla, že toto jeho tvrzení je nepodložené. Korespondenční volby se na nižších úrovních v mnoha amerických státech konají běžně a míra problémů s nimi spojených není vyšší než u prezenčního hlasování.