Na Řecko se řítí bouře Janos. Tamní vláda vyhlásila pohotovost

Řecká vláda vyhlásila v osmi regionech na západě Řecka stav pohotovosti kvůli blížící se subtropické bouři, která by kvůli silnému větru a intenzivním srážkám mohla způsobit záplavy a rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny. Informoval o tom deník Kathimerini. Bouři Janos meteorologové označují za takzvaný medikán (tedy středomořský hurikán), zatím se ale neví, jakou silou zasáhne pevninu a zda ohrozí i města jako Atény a Korint.

„Zásah bouře Janos bude podobný jako v případě jiných silných bouří, ale bude mít vyšší intenzitu, delší trvání a zasáhne větší území,“ řekl  náměstek ministra civilní ochrany Nikos Hardalias.

Na příchod živlu se mají urychleně připravit zejména lidé na Jónských ostrovech, jako je Kefalonia, Ithaka či Zakynthos, a také obyvatelé blízkých přímořských regionů v pevninském Řecku.

Mluvčí vlády Stelios Petsas uvedl, že přesnou dráhu cyklóny zatím nelze s jistotou předpovědět. Není tedy zatím jasné, zda mají s jejím příchodem počítat i lidé v oblasti metropole či ve vnitrozemí Peloponéského poloostrova.

O potenciálním vzniku hurikánu informoval v úterý meteorolog ČT Michal Žák. „Meteorologicky velmi zajímavý, ale potenciálně i nebezpečný systém se vytváří nad jižním Středomořím. Mezi Libyí a jižní Itálií se prohlubuje rozsahem nepříliš velká tlaková níže, která získává charakter medikánu, tedy obdoby hurikánu z Atlantiku,“ napsal pro server in-pocasi.cz 

Medikány se vyskytují ve Středomoří poměrně vzácně, a to zejména v období od října do března. Například v roce 2018 způsobil medikán Zorba v Řecku rozsáhlé škody.