Maďarské hranice zůstanou otevřené pro občany Visegrádu. Diskriminační vůči zbytku EU, reaguje Evropská komise

Opatření na maďarských hranicích v souvislosti s koronavirem (zdroj: ČT)

Občané zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Češi, Poláci a Slováci, budou moci i po úterý vstoupit do Maďarska, pokud měli rezervované ubytování a pokud předloží negativní test na koronavirus, který nebude starší než pět dnů. Uvedl to maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Maďarsko zakázalo od 1. září do země vstup cizincům kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem. Podle Evropské komise je výjimka ze zákazu diskriminační vůči dalším občanům EU.

„Češi, Poláci a Slováci, kteří si dříve rezervovali ubytování v Maďarsku, k nám mohou přijet s negativním testem, který nebude starší než pět dní,“ napsal Szijjártó na Facebooku. Dodal, že Maďarům, kteří si zarezervovali dovolenou ve visegrádských zemích, bude negativní test na koronavirus stačit, aby se po návratu domů vyhnuli karanténě.

Ministr připomněl, že český premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho maďarský protějšek o situaci v pondělí jednali na schůzce v Bledu ve Slovinsku a dohodli se na výjimce pro české občany, kteří si již zarezervovali zářijové pobyty v Maďarsku.

Dodal, že premiéři dopodrobna probírali maďarská opatření a Česko poskytlo záruky ohledně vlastních kroků. Později tato výjimka podle ministra zahrnula i polské a slovenské občany, vzhledem k úzké spolupráci V4 v boji proti koronaviru.

Zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský doplnil, že pendleři mohou hranici přejíždět, ovšem musí se vrátit do 24 hodin a nesmí se vzdálit víc než 30 kilometrů. Na dálničním přechodu u Bratislavy se podle něj kolony netvoří. Důvodem však může být, že Slováci slaví státní svátek a kamiony mají omezené možnosti výjezdu.