Británie uzavírá s Francií migrační dohodu. K ostrovním břehům míří čím dál více uprchlíků

Události: Británie chce uzavřít migrační dohodu s Francií (zdroj: ČT24)

Velká Británie dokončuje s Francií dohodu o zastavení stovek migrantů, kteří se snaží přeplout na gumových člunech do Anglie. Podle britských médií má být součástí úmluvy závazek, že Londýn zaplatí Paříži v přepočtu skoro miliardu korun ročně za navýšení hlídek. Francouzským hlídkám se totiž podaří zachytit každého pátého běžence. Premiér Boris Johnson zároveň uvažuje o zpřísnění zákonů.

Premiér Boris Johnson chce migranty vracet zpět do Francie. „To, co dělají, je velmi, velmi špatné, hloupé, nebezpečné a zločinecké,“ prohlásil. Lamanšský průliv je jednou z nejrušnějších lodních tras na světě.

Běženci ze Sýrie, Afghánistánu, Eritreje nebo Iráku zde podstupují veškerá rizika. Pašeráci, kteří uprchlíky převážejí na gumových člunech do Británie, si za každou osobu účtují v přepočtu patnáct tisíc korun. Pro děti nabízejí slevu.

Uprchlíci doufají, že v Británii je čeká rychlejší vyřízení žádosti o azyl a s tím i spojené právo na bydlení, štědřejší dávky, zdravotní péče zdarma a hlavně možnost získat zaměstnání. Hned poté, co se dostanou k ostrovním břehům, proto žádají o azyl s tím, že utíkají před válkou nebo politickým pronásledováním.

Migraci může zkomplikovat brexit

„Počty, které vidíme, jsou naprosto ostudné a úděsné. Naším cílem je, abychom tuto trasu přerušili,“ komentuje migraci britská ministryně vnitra Priti Patelová. Organizace na ochranu žadatelů o azyl přitom odmítá, že jde o uprchlickou krizi. Letos se však počet případů vyšplhal na více než čtyři tisíce.

„Když se podíváte na mezinárodní standard, tak jde jen o skromný pohyb. Jistě je to něco, s čím se Británie dokáže vypořádat,“ řekl ředitel charitativní organizace Refugee Action Stephem Hale. Situaci může ještě více zkomplikovat brexit.

Jeho přechodné období totiž skončí v prosinci a Velká Británie pak nebude moci vracet běžence na základě dosavadních unijních pravidel. Například v britském přístavu Dover, který je klíčovou tepnou pro obchod s Evropou, lidé před čtyřmi lety v referendu hlasovali pro odchod z Evropské unie. Důležitou roli v tom hrál slib, že ubude přistěhovalců, obyvatelé tak budou chtít od tváře brexitu premiéra Johnsona vidět konkrétní výsledky.