Libanonská vláda podala kvůli explozi v Bejrútu demisi

Libanonský premiér Hasan Dijáb v pondělí oznámil, že jeho vláda podala demisi. Dijábovu večernímu oznámení předcházela rezignace několika členů kabinetu. Stalo se tak po ničivém výbuchu v přístavu v Bejrútu, při kterém minulý týden přišlo o život přes 160 lidí a dalších více než šest tisíc jich bylo zraněno. V Bejrútu mezitím pokračují záchranné práce, na místě působí i čeští hasiči.

Pád vlády v pondělí už po odpoledním jednání kabinetu avizoval ministr zdravotnictví Hamad Hasan. Premiér Dijáb následně v krátkém televizním projevu uvedl, že se k odchodu rozhodl, aby mohl stát po boku Libanonců a bojovat s nimi za změny.

„Dnes oznamuji rezignaci vlády. Ať Bůh chrání Libanon,“ uvedl ministerský předseda. Současně prohlásil, že „zemětřesení“, které zemi zasáhlo, způsobili jeho zkorumpovaní předchůdci. „Měli by se za sebe stydět, protože jejich korupce vedla k této tragédii, která byla skryta sedm let,“ uvedl.

Libanonský prezident demisi vlády Hasana Dijába přijal a požádal ho, aby plnil funkci úřadujícího premiéra do sestavení nového kabinetu.

O víkendu v Bejrútu propukly masivní protesty požadující odchod vlády. Mnozí Libanonci tvrdí, že výbuch a jeho okolnosti odrážejí neschopnost a rozsáhlou korupci vládnoucích elit.

Libanon se již mnoho měsíců potýká s vážnou hospodářskou krizí, označovanou za nejhlubší od občanské války z let 1975-1990. Situaci v zemi dále zhoršila pandemie covidu-19 a tragický výbuch mnozí Libanonci vnímají jako poslední kapku, neštěstí přitom přičítají nedbalosti libanonských politiků.

Dvacet lidí zadrženo

Odhaduje se, že příčinou neštěstí byl požár, jenž zapálil výbušný dusičnan amonný, který byl v přístavu uskladněn od roku 2013. Kvůli neštěstí bylo zatím zadrženo okolo dvaceti lidí, včetně vedoucího celní správy a jeho předchůdce a šéfa přístavu. Desítky dalších lidí vyslýchají vyšetřovatelé, včetně dvou bývalých členů vlády.

Na místě pátým dnem pomáhají i záchranáři z Česka. V neděli společně se statikem zkontrolovali 62 budov, práci však museli stejně jako v sobotu přerušit kvůli hlášeným nepokojům. Nyní je situace podle hasičského sboru opět bezpečná.

Exploze v Bejrútu si podle aktuální bilance agentury Reuters vyžádala životy nejméně 163 lidí. Britská BBC s odkazem na místní média uvádí 220 obětí a 110 stále nezvěstných. Dalších šest tisíc osob bylo zraněno. Kolem 300 tisíc lidí přišlo o domov.

Libanonská armáda v pondělí uvedla, že pět dalších těl bylo nalezeno s pomocí ruských a francouzských pátracích týmů. Podle bejrútského guvernéra se pohřešuje mnoho zahraničních dělníků a řidičů nákladních vozů, které je těžké identifikovat. Syrská vláda uvedla, že nejméně 45 z doposud nalezených obětí jsou syrští občané. Syřané v Libanonu tvoří nejpočetnější zahraniční pracovní sílu, pracují převážně jako dělníci či v zemědělství a dopravě.