Rakousko má nové ohnisko. V Sankt Wolfgangu v Solné komoře se koronavirem nakazilo 62 lidí

Události: Nové ohnisko v Rakousku (zdroj: ČT24)

Městečko Sankt Wolfgang u jezera Wolfgangsee v Solné komoře je novým rakouským ohniskem nákazy koronaviru. Z více než tisícovky testů tam byla infekce prokázána u 62 osob, což je bezmála o desítku více než v pondělí. Zasaženo bylo v Sankt Wolfgangu celkem sedmnáct hotelů a restaurací a jeden obchod. V blízkých obcích Sankt Gilgen a Strobl se infekce objevila ve dvou penzionech a na koupališti.

Mezi pozitivně testovanými je 56 pracovníků v cestovním ruchu, jeden turista z Rakouska a pět mladých lidí z okolí. Hornorakouská ministryně zdravotnictví Christine Haberlanderová řekla, že nyní jde o to situaci v Sankt Wolfgangu stabilizovat. V tomto ohledu jsou podle ní úřady na „dobré cestě“.

„Zdravotníci v oblasti provedli stovky testů a zřídili na místě testovací stanoviště. Úřady také zpětně kontaktují turisty, kteří rakouské město nedávno navštívili, byla zřízena i krizová linka,“ dodává zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Podle něho se nákaza projevila poprvé u jedné ze sezonních brigádnic. Riziko nakažení turistů je ale prý mizivé, jelikož personál nosil roušky. Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer uvedl, že úřady dokázaly ohnisko v Sankt Wolfgangu rychle identifikovat a včas učinit preventivní opatření. Jedno z nich například je, že tamní podniky musí zavřít v jedenáct hodin, řekl Obrovský.

Nejvíce nakažených hlásí Horní a Dolní Rakousy

Rakouské úřady v pondělí ohlásily dalších 119 nakažených koronavirem. Nejvíce případů hlásí Vídeň a dvě spolkové země sousedící s Českem – Horní a Dolní Rakousy. Dříve v dubnu se koronavirus rozšířil i v populárním lyžařském středisku Ischgl v rakouském Tyrolsku, kde se infikovaly stovky lidí.

Mnozí z nich přitom nemoc covid-19 dále roznesli do několika dalších unijních zemí, jako je Norsko, Švédsko nebo Dánsko. Pandemie městem sice už prošla, nedávné testování však ukázalo, že protilátky na koronavirus má až čtyřicet procent obyvatel Rakouska, popsal Obrovský. 

Dodal, že dubnovou situaci v Tyrolsku nelze srovnávat se Sankt Wolfgangem, tamní klastr je prý menší a úřadům se podařilo efektivně zakročit. Letošní sezona pro rakouské město však víceméně skončila.  

„Bez roušek nevyrážet do Rakouska,“ upozorňuje Obrovský. Roušky jsou povinné v supermarketech, lékárnách, na poštách nebo třeba ve veřejné dopravě.