Ve věku 80 let zemřel John Lewis. Bojoval za občanská práva Afroameričanů

Události: Zemřel John Lewis (zdroj: ČT24)

Ve věku 80 let zemřel v pátek dlouholetý demokratický člen americké Sněmovny reprezentantů za stát Georgia John Lewis, který patřil ke klíčovým postavám hnutí za občanská práva v USA. Zákonodárcovo úmrtí potvrdila předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová. Lewis na konci loňského roku oznámil, že má pokročilou rakovinu slinivky břišní.

Na sociálních sítích mu v noci na sobotu vzdávali hold zástupci Demokratické i Republikánské strany včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa a exprezidentů Billa Clintona a Baracka Obamy.

Agentura AP zesnulého afroamerického politika označila za „lva občanskoprávního hnutí“. Připomněla, že v roce 1965 Lewise, který ve svých 25 letech kráčel v čele jednoho z protirasistických pochodů v Alabamě, pořádkové složky málem ubily k smrti.

Televizní záběry tehdejší policejní brutality pomohly odhalit veřejnosti rasový útlak na americkém jihu a přispěly k rozšíření odporu proti rasové segregaci.

Lewis byl průkopníkem občanského hnutí, agentura AFP připomíná jeho blízkou spolupráci s nejznámějším bojovníkem za práva černošského obyvatelstva Martinem Lutherem Kingem. Jako jeden ze zakladatelů studentského aktivistického sdružení SNCC pomáhal v roce 1963 uspořádat „Pochod na Washington“, při kterém King pronesl památný projev obsahující slova: „I have a dream“ (Mám sen).

Podle zpravodajského webu BBC už po Lewisově smrti není naživu nikdo z lidí, kteří tehdy ke statisícům účastníků promluvili. „Amerika truchlí nad odchodem jednoho z největších hrdinů amerických dějin,“ napsala Pelosiová v komuniké o úmrtí zákonodárce, „jehož laskavost, víra a odvaha změnily naši zemi“.

V Kongresu strávil přes 33 let

Členem Kongresu byl Lewis déle než 33 let. Poprvé byl zvolen v roce 1986, kdy ve svém volebním obvodu získal tři čtvrtiny hlasů, zatímco čtvrtina připadla jeho republikánskému soupeři. V pozdějších volbách dvakrát získal více než 99 procent hlasů a pětkrát 100 procent, naposledy při posledním zvolení v roce 2018.

John Lewis (vlevo na kraji) při setkání s Martinem Lutherem Kingem a dalšími aktivisty v roce 1963
Zdroj: Harry Harris/ČTK

V lednu 2017 se Lewis rozhodl bojkotovat inauguraci nového prezidenta Donalda Trumpa, který podle kongresmanových slov není „zákonnou hlavou státu“, neboť mu ke zvolení dopomohli hackerskými útoky Rusové. K Lewisovu gestu se připojily více než dvě desítky členů Kongresu USA z řad demokratů.

Trump nicméně v sobotu večer nad Lewisovou smrtí vyjádřil lítost a nazval ho „hrdinou hnutí za občanská práva“. Ještě předtím nařídil stáhnout vlajky na půl žerdi. „Připomínáme si, čím John Lewis této zemi přispěl,“ napsala předtím na Twitteru mluvčí prezidentovy kanceláře Kayleigh McEnanyová.

Obdiv mu v noci na sobotu vyjadřovali i další republikánští politici. Lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell uvedl, že rodák z Alabamy „nasadil svůj život v boji proti rasismu“ a že Spojené státy na tohoto „hrdinu“ nikdy nezapomenou. „Naše země už bez něj nebude jako dřív,“ napsal na Twitteru guvernér Georgie Brian Kemp.

„Tak moc tuto zemi miloval, že riskoval svůj život a svou krev v zájmu toho, aby dostála svým slibům,“ uvedl exprezident Obama, který Lewisovi v roce 2011 udělil Prezidentskou medaili svobody. „Velmi brzy si osvojil principy nenásilného odporu a občanské neposlušnosti coby nástrojů pro skutečnou změnu této země, chápal, že tyto taktiky mají moc změnit nejen zákony, ale i cítění a smýšlení lidí,“ pokračoval Obama.

Podle manželů Billa a Hillary Clintonových se Lewis během svého života stal „svědomím národa“. „Budeme navěky vděční, že se dožil toho, jak nová generace Američanů vyšla do ulic ve snaze najít jeho kýžené ,společenství lásky‘,“ uvedli Clitonovi zřejmě v odkaze na nedávnou vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě.

I té se Lewis osobně účastnil: na začátku června se za pomoci vycházkové hole prošel s washingtonskou starostkou Muriel Bowserovou po ulici s obřím žlutým nápisem Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).