„Do znovuotevření jsme dali hodně peněz, nestálo to za to.“ Nákaza opět omezuje restaurace či bary v Kalifornii

Události ČT: Kalifornie opět zavírá bary, obchody i kostely (zdroj: ČT24)

Guvernér americké Kalifornie Gavin Newsom nařídil kvůli rychlému šíření koronavirové nákazy v posledních týdnech uzavřít všechny bary, vnitřní prostory restaurací či obchodní centra. V některých okresech musejí být zavřené také kostely, posilovny či kadeřnictví. Opatření přichází více než měsíc poté, co mohly podniky otevřít po první vlně epidemie. Ve Spojených státech bylo v uplynulém dni ohlášeno na 65 tisíc případů nákazy, což je druhá nejvyšší denní bilance od začátku šíření koronaviru.

Před dvěma měsíci byla příkladem úspěchu její rychlá reakce proti šířící se epidemii, čímž zabránila tragickým statistikám z jiných částí Spojených států, a Kalifornii to umožnilo ekonomiku znovu otevřít. Teď je všechno jinak. Nakažených raketově přibývá, mnohé nemocnice se blíží k hranici své kapacity. A podniky musí znovu zavřít.

„Vidíme nárůst šíření viru, a je proto na nás všech, abychom si střízlivě přiznali, že covid-19 v brzké době nezmizí, dokud nebude k dispozici vakcína nebo účinná léčba,“ komentoval své rozhodnutí Newsom.

Newsom nechal již 1. července v nejvíce postižených okresech opětovně zavřít bary, vnitřní části restaurací, obchodní centra, vinařství, zoologické zahrady a zábavní centra typu bowlingových heren či minigolfových hřišť. A už od pondělí je opatření platné pro celou Kalifornii, která je s bezmála 40 miliony obyvatel nejlidnatějším státem USA a zároveň pátou největší ekonomikou světa.

Restaurace, bary, obchody či kostely byly v Kalifornii v provozu jen o něco málo déle než měsíc. Teprve 12. června mohla většina z nich otevřít po odeznění první vlny koronaviru.

„Do znovuotevření jsme dali hodně peněz, nestálo to za to,“ uvedl manažer jedné z kalifornských restaurací Jonathan Chen. Náklady na bezpečný provoz jsou vysoké, zákazníků se přitom vrátila jen část. A i o ty teď přijdou. V provozu mohou zůstat jen zahrádky.

„Bude tohle pokračovat i dál? To nemůžeme přežít. To nezvládneme,“ zoufá si i majitel další z restaurací Nizar Jawhari. 

Nařízení guvernéra se týká také třeba kin nebo muzeí a asi osmdesát procent Kaliforňanů si nezajde ani do kadeřnictví, posilovny a do kostela. „Náš kostel nezavřeme. V neděli se do kostela půjde,“ je přesvědčen pastor Greg Fairrington. 

Za poslední dva týdny v Kalifornii vzrostl počet hospitalizovaných o 28 procent, pacientů na jednotkách intenzivní péče pak o 20 procent.

„Data ukazují, že ne každý používá zdravý rozum,“ uvedl Newsom s odkazem na skutečnost, že část obyvatel doporučení zdravotnických úřadů učiněná ve snaze předejít šíření epidemie ignoruje.

Většina Kaliforňanů opatření vítá, ukázal průzkum

Prezident Donald Trump navíc odvolal kontroverzní příkaz, který hrozil zahraničním studentům deportací. Trump chtěl původně dosáhnout toho, aby školy ukončily výuku na dálku. Zahraniční studenti tak můžou zůstat ve Spojených státech, i když budou učebny na podzim dál zavřené. Školy se návratu žáků často bojí.

Zatímco ty veřejné nadcházející semestr většinou zahájí výukou přes internet, někde chystají speciální boxy do lavic a často spustily kvůli nezbytnému dodržování vzdáleností celkovou rekonstrukci. „Ať už budou pokyny jakékoli, s tím, jak se situace mění, my jsme stále flexibilní,“ poznamenal ředitel kalifornské školy Luis Hayes.  

Většina Kaliforňanů však nová opatření vítá. Podle nedávného průzkumu jich má z koronaviru strach 77 procent. Na některých místech chybí testy, čekání na výsledek se prodlužuje a přednost proto dostanou lidé s příznaky a ti, kterým onemocněl někdo z rodiny.