USA hlásí rekordní počty nově nakažených. Epidemiologové varují před „dokonalou bouří“

Denní počet nových případů koronavirové nákazy ve Spojených státech ve středu překonal hranici 50 tisíc, což je nejvíce od začátku pandemie. Vyplývá to ze statistik vedených Univerzitou Johnse Hopkinse. Více nových případů infekce denně hlásí pouze Brazílie. Spojené státy navíc o víkendu čekají oslavy Dne nezávislosti. Epidemiologové se obávají, že by se mohly stát „dokonalou bouří“ pro další šíření infekce.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červenec

  • 10:07
    Česko

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

  • 10:06

    Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

  • 10:06

    Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

Největší nárůsty nových případů nyní hlásí Kalifornie, Arizona, Florida a Texas, které jsou podle Reuters mezi 14 státy, v nichž se během června počet nakažených více než zdvojnásobil.

Texas ve středu opět překonal s 8076 pozitivními nálezy SARS-CoV-2 svůj dosavadní rekord, Jižní Karolína zase ohlásila dosud největší počet zemřelých za 24 hodin. Zatím nejvyšší počet nových nákaz hlásí rovněž Aljaška, Severní Karolína, Tennesee či Georgia.

Kalifornie vzhledem k nynější situaci nařídila uzavření barů a vnitřních prostor restaurací v 19 okresech, což se dotkne 70 procent místních obyvatel. Vedení státu Indiana zastavilo proces postupného uvolňování restrikcí. Město New York, jež bylo ohniskem nákazy na začátku pandemie v USA, preventivně zakáže servírování jídla uvnitř restaurací. Miami Beach na Floridě zavede noční zákaz vycházení.

Během 14 dní se počet nakažených v Kalifornii zvýšil o 50 procent

Čtyřicetimilionová Kalifornie, která je nejlidnatějším státem USA, ve středu podle CNN zaznamenala druhou nejvyšší denní bilanci za dobu pandemie, když se nákaza za 24 hodin potvrdila u dalších 6367 lidí. Jenom v okrese Los Angeles počet lidí s koronavirem narostl během středy o 2002 na 105 507.

Počet infikovaných se v Kalifornii zvýšil o 50 procent během posledních dvou týdnů, hospitalizovaných s covidem-19 je za stejnou dobu o 43 procent více.

Prezident Donald Trump, který po měsíce odmítal nosit roušku, ačkoliv to doporučuje americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), ve středu prohlásil, že její používání podporuje. Sám si ji údajně několikrát nasadil a vzal by si ji, kdyby byl s více lidmi v uzavřené místnosti.

Díky uvolnění opatření mohou lidé v New Yorku opět do restaurací
Zdroj: Jeenah Moon/Reuters

„Dokonalá bouře“

V sobotu si budou Američané připomínat Den nezávislosti, což u epidemiologů vyvolává  vážné obavy. „Vše je připraveno pro dokonalou bouři: kombinace cestování, uvolňování opatření – v řadě případů předčasného – a nedodržování stále platných preventivních nařízení,“ varuje bostonský epidemiolog Joshua Barocas.

Lékař připomněl, že v některých státech epidemie koronaviru významně zrychlila už po oslavách Dne obětí války (31. května). Ve srovnání s minulým týdnem se v 37 amerických státech šíření infekce zrychlilo, naopak pouze ve dvou – New Jersey a Rhode Islandu počty klesají, podotýká CNN.

„Mám velké obavy, obzvlášť s ohledem na nadcházející víkend,“ řekl Barocas s tím, že nové vlny nákaz hrozí jak státům, kde se nyní epidemie už tak rychle šíří, tak i státům, kde už mají to nejhorší za sebou.

Profesor Ricardo Franco z Univerzity v Alabamě dodal, že je těžké předvídat vývoj první vlny epidemie, která se neustále protahuje, natož odhadovat, jak se do ní propíšou oslavy 4. července.

USA jsou z pohledu absolutních čísel pandemií koronaviru nejhůře zasaženou zemí na světě. Podle Univerzity Johnse Hopkinse dosud zaznamenaly 2 686 582 nemocných, komplikacím spojeným s covidem-19 tam podlehlo 128 062 pacientů.