Cannes po epidemii znovu ožívá. Většina Francie ale čeká pouze domácí turisty

Události: Cannes už zase láká turisty (zdroj: ČT24)

Pětaosmdesát procent Francouzů hodlá strávit dovolenou ve své zemi. Letoviska na Azurovém pobřeží se rychle zaplňují. Oblasti, do kterých ročně míří také stovky tisíc Čechů, se ale letos kvůli pandemii připravují zejména na domácí klientelu.

Do Cannes míří opět davy turistů a hotely včetně těch luxusních se plní. „Předpokládali jsme, že po otevření naplníme deset nebo dvacet procent kapacity hotelu, ale téměř všechny pokoje jsou už teď obsazeny,“ hlásí ředitel hotelu Martinez Yann Gillet.

Hotel znovuotevřel teprve před několika dny a stále počítá ztráty. Cannes není dějištěm pouze filmového festivalu, ale i kongresů a veletrhů, které se zde konají v průběhu celého roku. Právě ony se za běžných okolností starají hotelům o celoroční přísun klientů.

Po třech měsících izolace se zdá, že zejména Pařížané chtějí jediné – co nejrychleji k moři. Na jihu Francie už je turistická sezona v plném proudu včetně oblíbených provensálských trhů.

Každoročně tuto část Francie navštíví kolem jedenácti milionů turistů. Teď budou na čas chybět ti ze vzdálenějších míst. „Letošní turistická sezóna bude ve znamení především tuzemské a evropské klientely,“ oznámil státní tajemník pro cestovní ruch Jean-Baptiste Lemoyne.

Pont l'Eveque
Zdroj: ČT24

Provence a Azurové pobřeží jsou oblíbenou destinací i pro české turisty, kterých každoročně přijíždí do Francie na 400 tisíc. Mezi další navštěvované regiony patří Bretaň a Normandie. „Nebyli jsme ušetřeni. Jezdí sem hodně lidí hlavně na jaře a všechno se zastavilo. Kdybyste přijel před měsícem a půl, tak nepotkáte člověka,“ ujišťuje ředitel turistického úřadu v Pont l'Eveque David Raguet.

Pont l'Eveque patří mezi nejkrásnější francouzské vesnice, má zcela výjimečnou architekturu. Díky místním producentům cideru a calvadosu není závislý na zahraniční klientele. Odhaduje se, že cizinci zde tvoří jen dvacet procent návštěvníků. Letos jich bude ještě méně. Stejně jako v jiných oblastech čekají především domácí klientelu, která se chystá znovu objevovat svoji zemi.