Platilo Rusko Talibanu za útoky na Američany a jejich spojence? Kongres žádá vysvětlení

Události: Rusko platilo Talibanu za útoky, píše americký deník (zdroj: ČT24)

Zástupci amerických tajných služeb mají vysvětlit Kongresu, jaké získali informace o tom, že Rusko nabízelo odměny bojovníkům Talibanu za zabití koaličních vojáků v Afghánistánu. Vyzvala je k tomu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Prezident Donald Trump popřel, že by zprávu o takové činnosti dostal. Ruskou praxi potvrdily i zdroje z britských tajných služeb. Kreml to označil za lež.

Američané stejně jako jejich koaliční spojenci včetně Čechů byli v Afghánistánu často terčem útoků. Podle deníku The New York Times byl Taliban vloni ještě urputnější, protože ho poháněly finanční odměny z Ruska. Americká média se odkazují na zdroje z amerických tajných služeb a podobné podezření mají i Britové.

„Je naprosto nepřijatelné, aby byl jeden z dalších členů Rady bezpečnosti OSN přistižen, jak cvičí a zásobuje zbraněmi milice, které brání mírovému řešení tohoto desítky let starého konfliktu,“ říká předseda bezpečnostního výboru dolní komory britského parlamentu Tobias Ellwood.

Britové se domnívají, že za údajnými výplatami Talibanu za každého mrtvého koaličního vojáka stála stejná skupina ruské vojenské tajné služby GRU jako za otravou přeběhlého agenta Sergeje Skripala v Salisbury před dvěma lety.

Kreml i Taliban vše popírají

Kreml vše označuje za nesmysl. „Pokud jsou americké speciální služby stále ještě podřízené americkému prezidentovi, navrhuji, abyste se zaměřili na prohlášení prezidenta Trumpa,“ reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Vedle Rusů informace deníku The New York Times popřel i Taliban, který to označil za pokus povstalce očernit. Radikální hnutí trvá na tom, že neudržuje vztahy s žádnými zpravodajskými službami.

Donald Trump během návštěvy amerických vojáků v Afghánistánu v listopadu 2019
Zdroj: Tom Brenner/Reuters

Žádné informace jsem nedostal, tvrdí Trump

Podle deníku dostal prezident hlášení o ruském zasahování v podkladech. Donald Trump, který usiluje o dohodu s Talibanem a návrat amerických vojáků, to ale popírá. „Nikdo ani mě, ani viceprezidenta Pence, ani personálního šéfa Meadowse neinformoval o takzvaných útocích na naše vojáky v Afghánistánu Rusy, jak uvedly 'anonymní zdroje' v prolhaných New York Times,“ napsal Trump na Twitteru.

Citlivá kauza budí reakce i v Kongresu, kde požadují vysvětlení demokraté i republikáni. „Tohle už nemůže být horší, a přesto prezident odmítá Rusko v této věci konfrontovat,“ uvedla demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Tento výklad ale prezident obratem odmítl. „Nikdo nebyl vůči Rusku tvrdší než Trumpova vláda,“ reagoval. Uvedl také, že Moskva měla za někdejšího demokratického prezidenta Baracka Obamy a jeho viceprezidenta Joea Bidena volnou ruku, neboť obsadila důležité části Ukrajiny. Obamu Trump dlouhodobě kritizuje a Biden je předpokládaným Trumpovým protikandidátem v nadcházejících listopadových prezidentských volbách.

Informace o ruském výpalném měli získat američtí vojenští vyšetřovatelé z výslechů zajatých afghánských ozbrojenců. Podle jejich výpovědí mohlo kvůli takovým odměnám přijít o život hned několik z 23 amerických vojáků, kteří loni v Afghánistánu padli.