„Žlutý ekonomický kruh.“ Prodemokratické firmy a obyvatelé Hongkongu si navzájem pomáhají

V čínském Pekingu začne o víkendu schůze, která má uvést v platnost zákon o národní bezpečnosti pro Hongkong, podle kritiků omezí jeho demokratické svobody. Jedním z důsledků hongkongských protestů je přitom takzvaná „žlutá ekonomika“ –⁠ lidé podporující demokracii utrácejí peníze u stejně smýšlejících podnikatelů. Systém v době koronaviru pomohl přežít krizi mnoha malým a středním firmám.

Jeden ze zapojených hongkongských podnikatelů, který je majitelem obchodu s dětským oblečením, ve své prodejně vystavil hongkongskou „Dámu svobody“, sochu inspirovanou „Bohyní demokracie“ z náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989. Kvůli vystavení ale vypukl poprask.

Zákazníci se do obchodu sice hrnou, obchodní dům, ve kterém prodejna stojí, ale hrozí vypovězením smlouvy. „Snažíme se předat správný vzkaz budoucím občanům –⁠ dětem. Děje se tolik nesmyslů, berou nám svobodu slova, tisku a tvůrčí svobodu. Hongkong takový není. Nedopustíme, aby se to stalo,“ řekl generální ředitel firmy Chickeeduck Herbert Chow.

Ten je součástí tisíců drobných a středních podnikatelů z takzvaného „žlutého ekonomického kruhu“, který se hlásí k demokratickému hnutí. Původně ho odstartovaly restaurace, které dávaly jídlo studentům a za to je podporovali obdobně smýšlející zákazníci. Časem nabral daleko širší rozměr, do kruhu se zapojují různé obory.

Je důležité spojit lidi podporující myšlenku demokracie, tvrdí jeden z průkopníků systému

Pro obyvatele Hongkongu je to způsob, jak vyjádřit názor v době, kdy jsou zákroky tamních úřadů razantní a zákon o národní bezpečnosti znemožní protesty úplně.

„Je důležité spojit lidi podporující stejnou myšlenku demokracie. Můžeme mít miliony lidí sdílející stejnou myšlenku, kteří utrácejí peníze ve stejné skupině, což nám pomůže přežít v době covidu-19,“ uvedl zakladatel společnosti Call4Van Conrad Wu. Ten přitom patří mezi průkopníky žlutého ekonomického kruhu.

Jeho dopravní firma odvážela lidi, když prchali z demonstrací, teď je zase propojuje. Wuova společnost pomáhá s logistikou a dopravou zboží. Protestujícím, kteří přišli o zaměstnání, zároveň hledá práci. Veškeré firemní aktivity se dějí v mezích práva, aby úřady nedostaly záminku proti společnostem zasáhnout.

Kvůli zákonu o národní bezpečnosti jsou ale firmy pod tlakem. Některé žádají zaměstnance, aby podepisovali petice na jeho podporu. Po hrozbách bojkotu zákon podpořila i britská banka HSBC.