USA nebudou vydávat zelené karty a některá víza až do konce roku

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa prodlouží až do konce letošního roku zákaz udělování povolení k trvalému pobytu, takzvaných zelených karet, vydávaných mimo území USA. K tomu navíc zmrazí vydávání řady krátkodobých pracovních víz, která využívají například technologické společnosti a nadnárodní korporace. Světovým tiskovým agenturám to řekl nejmenovaný vysoce postavený vládní činitel.

Cílem opatření je podle administrativy uvolnit pracovní pozice pro Američany v místní ekonomice, jež byla silně zasažena pandemií covidu-19. Vláda odhaduje, že by krok mohl přinést až 525 tisíc pracovních míst.

Zákaz se nově týká víz typu H-1B, jež hojně využívají americké technologické společnosti, H-2B pro sezonní pracovníky mimo oblast zemědělství, J-1 pro výměnné studenty a L-1 pro zaměstnance nadnárodních firem, kteří byli přeloženi na pobočku v USA.

Agentura Reuters poznamenává, že oznámení zřejmě nebude mít okamžitý účinek, protože řada zastupitelských úřadů USA ve světě je kvůli pandemii stále uzavřená a nezpracovává žádosti o víza.

Imigrace je Trumpovo hlavní téma

Trump, který v listopadu bude usilovat o své znovuzvolení, učinil z tvrdého postoje vůči imigrantům jedno z hlavních témat své politické kariéry. Tuto problematiku však v posledních měsících zastínila pandemie, s ní související ekonomické obtíže, a také demonstrace a nepokoje, jež vypukly po smrti George Floyda.

Prezident zavedl v březnu s odvoláním na veřejné zdraví nová pravidla, jež umožňují zrychlenou deportaci migrantů zadržených na amerických hranicích, a v podstatě znemožnil přístup žadatelů k americkému azylovému systému. Zároveň po dohodě se svými protějšky uzavřel hranice s Kanadou a Mexikem pro „zbytné“ cesty. Tento zákaz úřady již několikrát prodloužily.