Americký nejvyšší soud se zastal mladistvých imigrantů. „Snílci“ tak budou dál chráněni před deportací

Americký nejvyšší soud se postavil snaze Donalda Trumpa ukončit právní ochranu pro více než půl milionu mladistvých imigrantů (takzvaných snílků) před deportací. Informovala o tom agentura AP.  „Nemáte pocit, že mě nejvyšší soud nemá rád?“ reagoval prezident na Twitteru.

Vzhledem k protiimigrační rétorice Trumpovy první kampaně z roku 2016 a imigračním omezením, které prezident zavedl od nástupu do úřadu, je podle AP pravděpodobné, že se otázka mladistvých imigrantů nyní stane jedním z významných témat jeho letošní kampaně.

Administrativa prezidenta Trumpa v roce 2017 oznámila, že hodlá zrušit program, který zavedl v roce 2012 Trumpův předchůdce Barack Obama. Program chrání před deportací statisíce přistěhovalců, kteří nelegálně vstoupili do Spojených států jako děti. Podle současného šéfa Bílého domu je ale neústavní.

Soudci nejvyššího soudu ve čtvrtek potvrdili rozhodnutí nižší instance pěti ku čtyřem hlasům, čímž rozhodli, že Trumpův krok v roce 2017 byl nelegální. Trump rozhodnutí označil za hrozné a politicky motivované. „Nemáte pocit, že mě nejvyšší soud nemá rád?“ napsal na Twitter.

„Snílci“ budou nadále chráněni před deportací

Rozhodnutí nejvyššího soudu znamená, že zhruba 649 tisíc přistěhovalců, většinou mladých dospělých (takzvaných dreamers – snílků) narozených v Mexiku a dalších latinskoamerických zemích, bude nadále chráněno před deportací. Zároveň mohou získat obnovitelné dvouleté pracovní povolení.

Rozhodnutí soudu nicméně podle Reuters nebrání Trumpovi, aby se znovu pokusil ochranný program smést ze stolu. Pravděpodobně se ale jeho vládě nepodaří ho ukončit před prezidentskými volbami, jež budou 3. listopadu.

Čtvrteční rozhodnutí nejvyššího soudu ocenila řada amerických politiků. Například Trumpův republikánský protikandidát z roku 2016 John Kasich verdikt označil jako „vítězství férovosti a spravedlnosti“.

Stejně situaci ohodnotil i bývalý demokratický uchazeč o kandidaturu do Bílého domu Pete Buttigieg. „Snílci jsou podle dnešního rozhodnutí stejně tak Američany jako kdokoli jiný a přispívají naší společnosti po celé zemi,“ napsal na Twitteru.