Evropské státy reagovaly na koronavirus spíš nacionálně. Nebylo to rozumné, míní Merkelová

Krize způsobená koronavirem ukázala, jak křehký je evropský projekt, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž ještě nikdy nebyla solidarita a soudržnost v Evropě tak důležitá jako nyní. Merkelová to řekla v parlamentu v projevu k nadcházejícímu předsednictví Německa v Evropské unii. Za jeden z jeho hlavních cílů označila zvýšení mezinárodní váhy sedmadvacítky a také pokrok na cestě ke klimatické neutralitě.

On-line přenos
Šíření koronaviru - červen
14:01
Česká televize

Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

23:03

Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

22:48

Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

„Žádná země nemůže tuto krizi zvládnout izolovaně a sama,“ nechala se slyšet dlouholetá šéfka německé vlády, podle níž se ukázalo, že řada zemí, včetně Německa, v první fázi na pandemii covidu-19 reagovala spíše nacionálně než evropsky. Podle pětašedesátileté političky to bylo nerozumné.

„Evropa nás potřebuje stejně tak, jako my potřebujeme Evropu,“ prohlásila kancléřka. Podle ní nesmí být Evropa pouze historickým dědictvím, ale „projektem, který nás přivede do budoucnosti“.

Merkelová chápe kritiku opatření proti koronaviru

Spolková republika po propuknutí nákazy na evropském kontinentu dočasně zakázala vývoz ochranného zdravotnického materiálu a stejně jako řada dalších zemí výrazně omezila cestování přes své hranice, i když tento krok podle kritiků nic nepřinesl.

Merkelová se v projevu před poslanci znovu vrátila také k vnitroněmeckým opatřením, když poznamenala, že byla nevyhnutelná. Zároveň ale řekla, že důležité byly i hlasy kritizující omezení některých základních práv a svobod. „Demokratická společnost, v níž se nikdo neozve, když někdo šahá na demokratická základní práva, by žádnou takovou nebyla,“ podotkla.

„Svět potřebuje silný hlas Evropy“

V další části svého vystoupení vyjádřila přesvědčení, že Evropská unie, které bude Německo předsedat ve druhé polovině roku, musí hrát výraznější mezinárodní roli. „Právě v této době potřebuje svět silný hlas Evropy v otázce ochrany lidské důstojnosti, demokracie a svobody,“ zdůraznila.

Konkrétně se chce Berlín v dalším půlroce soustředit hlavně na vztahy s Afrikou a Čínou, k níž podle Merkelové musí Evropská unie mluvit jedním hlasem, aby mohla vůči tomuto strategickému partnerovi prosazovat své hodnoty a zájmy.

Za další prioritu německého předsednictví označila pokrok při vyjednávání o klimatické neutralitě EU, tedy stavu, v němž státy unie nebudou produkovat více emisí skleníkových plynů, než kolik jich jsou schopny jinými opatřeními kompenzovat.