Pitva potvrdila, že Afroameričan Brooks zemřel po dvou střelách do zad

Američan tmavé pleti Rayshard Brooks zemřel na následky dvou střel do zad, jež mu poškodily orgány a způsobily mu velké ztráty krve. Podle agentury Reuters to uvádí zpráva koronera z okresu Fulton u Atlanty, kde byl Brooks v pátek zastřelen při zatýkání dvěma bělošskými policisty. Jeho úmrtí posílilo protesty proti policejní brutalitě, které vypukly před necelými třemi týdny po smrti George Floyda a od té doby se rozšířily do mnoha světových zemí.

Brooks se dostal do potyčky s policisty poté, co usnul v autě u restaurace rychlého občerstvení a následně neprošel dechovou zkouškou na alkohol. Když se jej snažil příslušník pořádkových složek zatknout, strhla se šarvátka, při níž Brooks zřejmě jednomu z policistů vzal jeho taser a dal se na útěk. Na policistu Garretta Rolfa pak taserem mířil, načež Rolfe otci čtyř dětí vpálil dvě kulky do zad. Ozvaly se tři výstřely, po nichž se Brooks skácel k zemi. Po převozu do nemocnice zemřel.  

Policista Garrett Rolfe, který na podezřelého střílel, byl propuštěn z policejního sboru, zatímco jeho kolega byl přeložen mimo práci v terénu. Kvůli kauze rezignovala šéfka atlantské policie Erika Shieldsová.

Místní prokuratura uvedla, že by se do poloviny tohoto týdne měla rozhodnout, zda v případu vznese obvinění. „(Oběť) nepředstavovala pro nikoho žádnou hrozbu, a tak se zdá přehnané, že se situace vyhrotila a skončila smrtí,“ řekl místní státní zástupce Paul Howard.

Brooksova smrt vyvolala nepokoje

V Atlantě v reakci na incident propukly násilné protesty, při nichž někteří z účastníků zapálili restauraci, před níž Brooks zemřel, a také blokovali místní dálnici.

V neděli večer místního času (v pondělí ráno SELČ) se shromáždily pořádkové síly před nedalekou policejní stanicí, ke které se blížily stovky demonstrantů. Účastníci protestu však skandovali „toto nejsou nepokoje“ a nesli balíky lahví s vodou na znamení svých pokojných úmyslů.

Podle místního serveru ACJ byly protesty v noci na pondělí převážně klidné, policie pouze rozehnala pepřovým sprejem skupinku demonstrantů na jedné z místních dálnic.

Brooksova smrt v USA posílila debaty o policejních reformách, které zažehlo již Floydovo úmrtí. Na pondělí jsou v Atlantě plánované pochody organizované skupinami bojujícími za ochranu občanských práv. Sejít by se měl poprvé po pauze způsobené koronavirem zastupitelský sbor státu Georgie a diskutovat o návrhu nového diskriminačního zákona.

Protesty v Atlantě pokračovaly i v pondělí, rodina zabitého Brookse žádá změny

Demonstranti v Atlantě u sídla guvernéra státu Georgia v pondělí žádali spravedlnost nejen pro George Floyda, ale i Raysharda Brookse. Starostka tohoto města Keisha Lanceová Bottomsová hovořila o potřebě přezkoumat praktiky místní policie, zatímco Brooksovi blízcí volali po systémových změnách.

„Nejen, že nás to zranilo, naštvalo nás to,“ řekla neteř zastřeleného muže Chassidy Evansová na tiskové konferenci plné slz, které se zúčastnily asi dvě desítky Brooksových blízkých. Zaznívala volání po změnách v justičním systému a také apely, aby se demonstranti zdrželi jakéhokoli násilí. „Kdy tohle skončí? Nechceme jen spravedlnost, chceme změnu,“ pokračovala Evansová.

Na pondělní protest před sídlem guvernéra přišlo nejméně 1000 lidí, uvádí agentura AP. „Už nechceme umírat,“ uvedla asociace NAACP bojující za práva nebělošského obyvatelstva, která akci svolala. Rovněž hovořila o reformě kriminální justice a o snaze „ukončit policejní násilí na našich komunitách“. 

Starostka Bottomsová v pondělí avizovala, že vydá sérii nařízení ve snaze urychlit audit místní policie. Při zasedání městské rady hovořila „všeobecné potřebě“ prověřit výcvik místních policistů i to, jakým způsobem strážci zákona používají sílu.

Bottomsová už o víkendu uvedla, že Rolfe podle ní nepostupoval správně, když začal na Brookse střílet. K události se v pondělí vyjádřil i americký prezident Donald Trump, který podle agentury Reuters incident popsal jako „velmi znepokojivý“ a „hroznou situaci“.

„Neexistuje žádná spravedlnost, po které bych mohla být spokojená s tím, co se stalo,“ uvedla předtím na tiskové konferenci vdova po Brooksovi Tomika Millerová. V rozhovoru s televizí CNN později řekla, že není naštvaná na dva policisty za to, jak jednali s jejím manželem. „S tím si poradí Bůh,“ prohlásila.