Země EU by měly do pondělí zrušit hraniční kontroly. V červenci chce Komise otevřít i vnější hranici

Evropská komise doporučila členským státům, aby do pondělí zrušily hraniční kontroly. Od července by se pak částečně mohla otevřít i vnější hranice Unie. V brazilském nejlidnatějším městě Sao Paulo se ve středu –⁠ zatím jen na několik hodin –⁠ otevřela většina z obchodů.  Latinská Amerika přitom nadále zůstává ohniskem nákazy, podle Reuters už v regionu s koronavirem zemřelo přes 70 tisíc lidí.

On-line přenos
Šíření koronaviru - červen
14:01
Česká televize

Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

23:03

Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

22:48

Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

Země Evropské unie by měly do pondělka zrušit hraniční kontroly zavedené kvůli pandemii covidu-19. Doporučila to Evropská komise, podle níž mají být mimoevropské země rozděleny do skupin podle rizika šíření nákazy. 

Na otevření hranic do poloviny června se minulý týden shodla velká většina unijních ministrů vnitra. Výjimkou je například Španělsko a Portugalsko, které plánují ukončit kontroly až na konci měsíce.

„Situace se zlepšuje ve všech členských zemích a začíná se vzájemně přibližovat,“ zdůvodnila nezávazné doporučení komisařka pro vnitřní věci Ylve Johanssonová. Důležitým faktorem je názor Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), podle něhož v současné situaci již nemají hraniční kontroly s ohledem na vývoj nákazy smysl.

Komise dříve doporučovala rušit kontroly postupně bez závazného data, podle Johanssonové však nyní nastal ve vývoji nákazy rychlý posun.

Vpouštět cizince přes vnější hranici EU bude možné postupně a koordinovaně od začátku července. Mezi prvními by podle Komise mohli do Unie cestovat obyvatelé Albánie, Bosny, Černé Hory, Kosova, Severní Makedonie a Srbska. V těchto zemích je vývoj koronavirové nákazy ještě příznivější než v některých unijních státech.

Polsko otevře hranice se sousedními státy už 13. června. Oznámil to premiér země Mateusz Morawiecki. Zároveň sdělil, že od 16. června budou zmírněna omezující opatření v mezinárodní letecké dopravě. Hranice země uzavřela v březnu v rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru. 

Lukáš Mathé - Otevírání polských hranic (zdroj: ČT24)

Brazílie zůstává druhou nejzasaženější zemí světa

Současným ohniskem koronavirové nákazy nadále zůstává Latinská Amerika. Agentura Reuters uvádí, že v souvislosti s covidem-19 v tomto regionu zemřelo již více než 70 tisíc lidí.

Nejhůře zasažená je Brazílie, která zůstává co do počtu infikovaných po Spojených státech druhou nejpostiženější zemí světa. Tamní úřady evidují od začátku epidemie více než 772 tisíc nakažených a téměř 40 tisíc mrtvých.

Ve městě Sao Paulo se ve středu, zatím jen na několik hodin, otevřela většina z obchodů, které musely mít v posledních dvou měsících zavřeno. Agentura AP uvedla, že se kvůli tomu rychle zaplnily autobusy i metro v brazilském nejlidnatějším městě a mnoho lidí ignorovalo pravidla ohledně dodržování bezpečných odstupů. Řada z těch, kteří se do práce nebo za nákupy vydali městskou hromadnou dopravou, navíc neměla v rozporu s nařízením místních úřadů roušky. V Sao Paulu i Riu de Janeiro se ve čtvrtek mají otevřít nákupní centra.

AP ve čtvrtek informovala, že brazilská prokuratura vyšetřuje dva guvernéry kvůli podezření z korupce a zpronevěry peněz určených na boj s covidem. Oba guvernéři, kteří v této pandemii kritizovali přístup prezidenta Jaira Bolsonara, obvinění odmítají jako politicky motivovaná. 

Bolsonaro nemoc covid-19 dlouhodobě bagatelizuje a preventivní opatření proti šíření koronaviru odmítá s tím, že ohrožují ekonomiku. Restrikce tak zavedly jen jednotlivé státy brazilské federace.

Rekordní přírůstek v Mexiku

V Mexiku za poslední den přibylo 4883 lidí nakažených koronavirem. To je vůbec nejvíce od začátku současné pandemie. Celkem tak země hlásí téměř 130 tisíc nemocných a více než 15 tisíc mrtvých.

Starostka Mexika Claudia Sheinbaumová ve středu informovala, že hygienici v hlavním městě se pustí do rozsáhlého testování na koronavirus. Jde o klíčovou součást jejích plánů na otevření ekonomiky města. Cílem je navýšit testovací kapacity do července na 100 tisíc měsíčně. Takto chtějí úřady rychle odhalit a izolovat nové případy nákazy.

Agentura AP k tomu napsala, že na rozdíl od Sheinbaumové federální vláda testování velkého počtu lidí považuje za plýtvání penězi.

Na mexické hlavní město připadá více než 32 tisíc potvrzených případů nákazy a 3200 úmrtí. AP nicméně podotýká, že oba počty jsou považovány za podhodnocené kvůli omezenému testování. Úřady v devítimilionové metropoli nadále lidem doporučují, aby pokud možno zůstali doma. Provoz v ulicích nicméně v poslední době výrazně zesílil poté, co některá odvětví ekonomiky mohla obnovit činnost.

Lidé s rouškami v Mexiku
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Německá ekonomika by mohla klesnout o 9,4 procenta

Německá ekonomika by letos mohla klesnout o 9,4 procenta. Oživení z nejhorší hospodářské krize od druhé světové války ale bude v příštím roce jen pozvolné a hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší jen asi o tři procenta. Odhaduje to přední německý hospodářský institut DIW. Údaje ale platí jen za předpokladu, že se epidemii způsobenou šířením koronaviru podaří dostat pod kontrolu.

„Propad německé ekonomiky bude letos výrazně horší než za finanční krize před zhruba deseti lety,“ uvedl prezident DIW Marcel Fratzscher. „Skutečnost, že mnoho společností je závislých na vývozu, činí německou ekonomiku v době krize velmi zranitelnou,“ dodal.

Britští dirigenti: Orchestry nemusí pandemii přežít

Dva významní britští dirigenti Simon Rattle a Mark Elder upozornili na „zničující“ situaci panující v klasické hudbě v důsledku pandemie koronaviru. Některé orchestry  ve Spojeném království podle nich nemusí krizi přežít. Ve svém dopise, který zveřejnil list The Guardian, vyzvali vládu, aby vyjasnila podmínky, za jakých budou moci hudebníci znovu hrát.

Na obnovu kulturních akcí jako divadelních představení nebo koncertů v Británii dojde při uvolňování zákazů až později. Mnoho uměleckých organizací žije z rezerv a bez pomoci mnohým hrozí zánik, píše The Guardian.

Britská vláda sestavila skupinu, která má pomoci obnově činnosti oborů zajišťujících aktivity ve volném čase a zábavě, avšak byla kritizována za to, že v ní nejsou zástupci hudební branže.

Expert: USA mohou mít v září 200 tisíc mrtvých

Expert Ashish Jha z Harvardovy univerzity v rozhovoru s televizní stanicí CNN varoval, že pokud Spojené státy nepřistoupí k nějaké „drastické akci“, obětí v souvislosti s koronavirem bude v zemi i nadále přibývat.

„I když nebude stoupat počet případů a my všechno necháme tak, jak je, dá se očekávat, že někdy během září dosáhneme 200 tisíc úmrtí,“ uvedl Jha. „A to jsme teprve u září a pandemie v září určitě neskončí,“ dodal s tím, že „má opravdu velké obavy ohledně toho, co se bude dít v příštích týdnech a měsících“.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se koronavirus v USA potvrdil již u více než dvou milionů lidí. Téměř 113 tisíc nemocných zemřelo. 

Itálie hlásí 53 úmrtí s covidem, aplikaci stáhly dva miliony lidí

V Itálii za poslední den zemřelo kvůli komplikacím spojeným s nákazou koronavirem 53 lidí, což je podle agentury ANSA nejnižší bilance od začátku března. Nových případů infekce přibylo 379, což je ale výrazně více, než ve středu, kdy bylo nakažených 202. Informoval o tom úřad civilní ochrany. Novou aplikaci, která sleduje kontakty nakažených, si za deset dní stáhlo už 2,2 milionu lidí.

Šedesátimilionová Itálie má od začátku pandemie už 34 167 obětí, což je nejvíce na světě po Spojených státech, Británii a Brazílii. Co do celkového počtu nakažených lidí je země s více než 236 tisíci případy sedmým nejpostiženějším státem po USA, Rusku, Brazílii, Španělsku, Británii a Indii.

Akcie v USA klesly nejvíce od března

Americké akcie ve čtvrtek zažily nejprudší propad od letošního března, a to kvůli poklesu nadějí na rychlé oživení ekonomiky po koronavirové krizi. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 6,9 procenta a uzavřel obchodování na 25 128,17 bodu.

Širší index S&P 500 klesl o 5,89 procenta na 3002,10 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 5,27 procenta na 9492,73 bodu.

Americká centrální banka (Fed) ve středu odhadla, že ekonomika Spojených států v letošním roce v důsledku koronavirové krize klesne o 6,5 procenta. Investory navíc znepokojuje nebezpečí příchodu druhé vlny koronaviru, napsala agentura Reuters.

Reuters: V Bombaji slouží pacientům s koronavirem i planetárium

Dostihové závodiště, planetárium a další známé objekty byly v nejlidnatějším indickém městě Bombaji v posledních týdnech přeměněny v provizorní nemocnice pro léčbu pacientů s nemocí covid-19. Počet nakažených lidí totiž stále roste a finanční metropoli Indie se zoufale nedostává nemocničních lůžek, píše agentura Reuters.

I další indická města zabírají rozsáhlé prostory, včetně sportovních stadionů v hlavním městě Dillí a v Puné, pro karanténní centra. Také z vesnice postavené před více než deseti lety pro ubytování sportovců účastnících se Armádních světových her v Haidarábádu vznikla narychlo nemocnice.

Město už zaznamenalo 51 tisíc případů koronaviru, čímž dohnalo čínský Wu-chan, kde se virus objevil poprvé a nakazilo se jím přibližně 50 tisíc lidí, píše server BBC. V celé Indii se virus prokázal u více než 276 tisíci lidí, čímž se tato druhá nejlidnatější země na světě s více než miliardou obyvatel dostává na páté místo na celosvětovém žebříčku.