Turecké děti a senioři mohou opět ven. Vláda mírní restrikce ohledně vycházení

Události: Turecký zákaz pro vycházení dětí a seniorů (zdroj: ČT24)

V Turecku přestal platit zákaz vycházení pro děti a seniory. Společně s plány na oživení hospodářství po koronavirové krizi to tento týden oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zákaz vycházení pro všechny mladší 18 let, který v zemi platil přes dva měsíce, byl zrušen pod podmínkou, že malé děti budou ven vycházet v doprovodu rodičů. Lidé starší 65 let zase mohou vycházet ven mezi desátou ranní a osmou večerní.

Tamní vláda varuje, že pokud se nákaza začne znovu rychle šířit, může se ke zmíněným restrikcím vrátit. Ve světě ojedinělé omezení zdůvodnila tím, že nákaza nejvíce ohrožuje lidi vyššího věku a mladí ji mohou šířit, aniž by měli příznaky.

Spánek, mobil, on-line výuka a jednou týdně vycházka – koloběh, ve kterém se v minulých týdnech ocitly miliony tureckých dětí. Jedním z nich je i desetiletý Yusuf. „Chyběla mi možnost vidět se s kamarády, hrát si s nimi. Chyběl mi učitel a škola,“ řekl.

Yusufova sestra Fatmanur pro změnu říká, že ztratila pojem o čase. „Občas na mě všechno dolehlo. Někdy, když jsem šla s odpadky, zůstala jsem prostě jen tak sedět venku na čerstvém vzduchu,“ popisuje. Pandemie ovlivnila život celé její rodiny.

Starší dcera přišla o práci a bratr s rozvedenou matkou chodí do práce, bojí se ale nákazy a dopadů krize na živobytí. Školy přitom zůstávají až do začátku nového školního roku zavřené, čímž je situace pro děti pracujících rodičů složitější. Buď na ně musí čekat doma nebo povinnost být venku v doprovodu dospělých ignorovat.

Oficiální počet obětí covidu-19 je v Turecku výrazně nižší než v západní Evropě. Turecko v úterý zaregistrovalo 993 nových případů nákazy. Celkem se v zemi s 82 miliony obyvatel od začátku epidemie nakazilo přes 172 tisíc lidí, z čehož více než 4700 pacientů zemřelo.