Likvidaci ropné havárie zaplatí Norilsk Nickel. Putin kritizoval pozdní reakci

Vyčištění oblasti postižené únikem ropného paliva do řeky v polárním městě Norilsk zaplatí podnik Norilsk Nickel. Oznámil to v pátek jeho šéf Vladimir Potanin, který odhadl náklady na deset miliard rublů (3,4 miliardy korun). Z nádrže norilské elektrárny a teplárny uniklo 29. května do říčního systému asi 15 tisíc tun paliva a dalších šest tisíc tun do podloží.

Město Norilsk bylo vystavěno kolem podniku Norilsk Nickel, který je předním světovým výrobcem niklu, platiny a palladia. Agentura AFP v pátek citovala zdroj z ruského ministerstva pro mimořádné události, podle nějž se podařilo šíření ropných látek zastavit a začalo odčerpávání.

Prezident Vladimir Putin tento týden vyhlásil v Norilsku stav nouze a kritizoval místní představitele za to, že se o věci dověděli pozdě a nereagovali včas. Putina podle ruských médií rozčililo zejména prohlášení gubernátora Krasnojarského kraje Alexandra Usse, že likvidovat následky havárie bude problematické, protože uniklé palivo je možné jedině nechat shořet, ale s tím v případě tak ohromného množství nejsou v kraji žádné zkušenosti.

Gubernátor tak prý podle svých slov nedokáže předpovědět, zda se vše podaří zvládnout během dvou týdnů. A tím své hlášení ukončil. „Skončil jste. Ale co se má dělat? Vždyť to vy jste gubernátor!“ zareagoval Putin.

Proč se úřady o havárii dozvěděly až po dvou dnech, rozzlobil se Putin

„Proč se úřady o tom, co se stalo, dozvěděly až po dvou dnech? Budeme se dozvídat o mimořádných situacích ze sociálních sítí?“ soptil prezident a ptal se gubernátora, zda je vůbec při smyslech.

Putin také pohrozil vyšetřováním řediteli energetického podniku, kterému elektrárna patří. Věcí se už zabývá generální prokuratura. Norilsk se 180 tisíci obyvateli leží asi 300 kilometrů za polárním kruhem.