Poslední Haftarova bašta na západě padla. Libyjská vláda uznávaná OSN dobyla Tarhúnu

Ozbrojené síly loajální libyjské vládě premiéra Fáize Sarrádže, která má podporu OSN, v pátek oznámily, že získaly kontrolu nad městem Tarhúna. To bylo poslední baštou rivalských jednotek maršála Chalífy Haftara na západě země. Ovládnutí Tarhúny oznámil mluvčí sil vlády národní jednoty (GNA). Znepřátelená armáda maršála Haftara (LNA) se k situaci zatím nevyjádřila.

O den dříve vytlačily síly GNA východolibyjské jednotky maršála Haftara z hlavního libyjského města Tripolisu. Kromě ukončení čtrnáctiměsíční ofenzivy v Tripolisu, která vedla k bojům v jeho jižních částech a bombardování centra města, zaznamenala mezinárodně uznávaná vláda v minulých týdnech díky turecké podpoře i další vítězství.

Ozbrojený konflikt v zemi nicméně zdaleka není u konce, LNA stále ovládá východ země, kde také sídlí odštěpenecká Haftarova vláda, a velké území na jihu, kde se nacházejí nejvýznamnější ropná pole. Haftarův kabinet má podporu Ruska, Spojených arabských emirátů a Egypta.

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl s pomocí Západu svržen tehdejší diktátor Muammar Kaddáfí. O ovládnutí země vedle mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu Haftarovy armády, neuznává vládu premiéra Sarrádže v Tripolisu, za níž stojí OSN.

Mise OSN v Libyi (UNSMIL) tento týden oznámila, že účastníci bojů se dohodli na obnově rozhovorů o příměří. Ve čtvrtek se sešel premiér Sarrádž v Ankaře s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Ten při setkání uvedl, že Turecko nyní pomoc Sarrádžově vládě ještě zintenzivní.