Záchrana vojáků u Dunkerku, která dodala Britům naději. Uplynulo 80 let od operace Dynamo

Události: 80. let od záchrany vojáků v Dunkerku (zdroj: ČT24)

Uběhlo 80 let od operace Dynamo. Tato záchranné akce měla za druhé světové války za cíl evakuovat spojenecké vojáky do Velké Británie. Z německého obklíčení u francouzského Dunkerku se od 26. května do 4. června nakonec podařilo na ostrovy evakuovat skoro 350 tisíc mužů. Klíčovou roli při tom sehrály tisíce malých plavidel kormidlovaných dobrovolníky. Tehdejší britský premiér Winston Churchill operaci označil za zázrak vysvobození.

Když německá ofenziva odřízla spojenecké jednotky na francouzském území, nezbylo Londýnu nic jiného než vytvořit šedesátikilometrový evakuační koridor a dostat je do Británie přes přístav Dunkerk. Němci ale vojáky čekající na nalodění soustavně bombardovali.

Tehdy vážně hrozilo, že Britové a Francouzi přijdou skoro o půl milionu mužů. Pláž u města totiž klesala pozvolna do moře a velké lodě tak mohly kotvit jen daleko od břehu. Během plavby k britským břehům byla plavidla navíc nucena vyhýbat se minovým polím a čelila také útokům německých ponorek.

Evakuaci se nakonec podařilo úspěšně dokončit. Do operace Dynamo se zapojily tisíce malých civilních lodí. Situaci také pomohlo, že se Němci ve své ofenzivě na několik dní zastavili. Do jejich zajetí nakonec padlo jen čtyřicet tisíc spojeneckých vojáků, během operace se podařilo 85 procent mužů zachránit.

Zachránění vojáci se později zúčastnili dalších bitev a operací

„Mnozí z těchto repatriovaných vojáků se později zúčastnili dalších bitev, včetně operací v severní Africe nebo na Sicílii. Část z nich se pak vylodila i na pláži Gold,“ podotýká francouzský vojenský historik Fréderick Jeanne.

Operace Dynamo zaujala i řadu filmových tvůrců. Ocenění za její zpracování získal snímek Christophera Nolana z roku 2017. Díky filmu se rovněž zvýšila turistická návštěvnost. „Třicet osm procent návštěvníků města, tedy více než třetina, sem přijíždí díky tomuto filmu. Slyšeli o Dunkerku, protože znají film,“ uvedl starosta města Patrice Vergriete.

Zásadní význam měla úspěšná operace i pro následující vývoj války. Spojenci si uvědomili důležitost silné podpory letectva, díky tomu mohli lépe připravit i vylodění v Normandii o čtyři roky později.