Jižní Korea dokázala téměř okamžitě zkrotit obě vlny koronavirové nákazy, pomáhají i moderní technologie

Události: Chytrá karanténa v Jižní Koreji pomohla zvládnout už druhou vlnu koronaviru (zdroj: ČT24)

Jižní Korea byla ještě v únoru po Číně druhou nejpostiženější zemí koronavirem na světě, dokázala však velmi rychle reagovat a zvládla tak i druhou vlnu, která přišla počátkem května. Epidemiologové dokázali během pouhých dvou týdnů najít, otestovat, případně poslat do karantény skoro padesát tisíc lidí. V boji s koronavirem pomáhají zemi hlavně moderní technologie. Jižní Korea, která má zhruba 50 milionů obyvatel, má 11 tisíc nakažených a 269 obětí.

Moderní technologie se v Jižní Koreji používají prakticky všude. Například v restauračních zařízeních zákazníkům při vstupu nejdříve změří teplotu. Lidé načítají předložený QR kód do svého telefonu a do vládou spravovaného šifrovaného registru vyplní jméno, kontakt a další údaje. Od června má být tento postup povinný na všech místech s vysokou koncentrací lidí.

Už dříve se údaje sbíraly v tanečních klubech nebo karaoke barech, i když jenom na papíře. Epidemiologům navíc pomáhají data z mobilních telefonů a informace o platbách kartou. Tuto praxi země zavedla už před pěti lety kvůli jiným nákazám. „GPS data od telefonního operátora a z banky zjistíme pomocí systému do 20 až 30 minut,“ řekla ředitelka Oddělení infekčních nemocí z provincie Kjonggi Jon Duk-hí.

Jižní Korea to zvládla skoro bez plošných opatření

Objevují se i obavy ze zneužití získaných dat. Ve většině případů to však lidé chápou. „Osobní údaje shromažďujeme pouze za účelem epidemiologického vyšetřování. Po dvou měsících se mažou,“ ujistil manažer Digitálního informačního systému ze Soulu Nam Hye-jin.

Díky tomuto systému země v podstatě nemusela přijmout žádná celoplošná opatření, kromě uzavírání škol. Jižní Korea šla cestou lokálních omezení, rychlého kontaktování jednotlivců a masivního testování s výsledky do jednoho dne. 

Jihokorejci jsou na používání moderních technologií zvyklí. Dokonce si sami na vládním webu mohou podle anonymizovaných dat o pohybu nakažených zkontrolovat, zda se s nimi někde nesetkali. Používají i aplikaci, která jim právě na základě údajů o rizikových místech modeluje nejbezpečnější cestu do práce či do obchodu.