Ruský plyn nyní Jamalem do Evropy neproudí. Dohoda o jeho přepravě vypršela

Přeprava plynu z Ruska plynovodem Jamal přes Polsko a Bělorusko do Německa v úterý klesla na nulu. S odvoláním na provozovatele německé části plynovodu Gascade to uvedla agentura TASS. Situace souvisí s tím, že dlouhodobá dohoda o přepravě suroviny mezi Ruskem a Polskem vypršela 17. května, k tomu Varšava slaďuje předpisy v energetice s pravidly v Evropské unii a přerušuje desítky let trvající závislost na Rusku.

Ruský tisk dává počínání vývozce plynu Gazprom do souvislosti s poklesem poptávky na evropském trhu. Po vypršení dlouhodobého kontraktu na tranzit plynu začal polský provozovatel plynovodu Gaz-Systém prodávat kapacity Jamalu v aukcích.

Už v neděli byla podle něj nakoupená kapacita výrazně nižší než dříve. „Gazprom nevydržel a ventiloval svůj vztek po ztrátě monopolu na využívání tranzitního plynovodu v Polsku,“ napsal polský list Gazeta Wyborcza.

Ruský plynárenský gigant podle něj snížil přepravu plynu k nule, když po vypršení staré dohody musel začít nakupovat kapacity tranzitu podle pravidel Evropské unie, nikoliv posílat plyn podle smluv, které byly uzavřeny v politických kabinetech a jejichž podmínky nikdy nebyly zveřejněny.

Plynovod ale nezůstane prázdný, na červen si jeden podnik, patrně Gazprom, zarezervoval devadesát procent kapacit a osmdesát procent na třetí čtvrtletí. Za tyto kapacity bude muset podle polského deníku zaplatit i v případě, že je nevyužije. Podobné podmínky pro Gazprom platí i na Ukrajině.

„Prudké omezení přepravy ruského plynu přes Polsko ukazuje možný scénář po spuštění dalšího plynovodu Nord Stream 2, který vede po dně Baltu z Ruska do Německa,“ varoval polský deník.

Putin: Nord Stream 2 bude hotov nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2021

Dokončení tohoto plynovodu v závěru loňského roku na poslední chvíli zastavily americké sankce. Gazprom se ale nyní tento plynovod snaží dostavět vlastními silami. Ruský prezident Vladimir Putin v lednu předpověděl, že projekt Nord Stream 2 bude dokončen nejpozději v prvním čtvrtletí příštího roku.

Pokud se tak stane, plného výkonu by mohl dosáhnout na přelomu let 2022 a 2023, odkdy už Gazprom nebude tranzit přes Polsko potřebovat, dodala Gazeta Wyborcza. Podnik podle ruského listu Kommersant „vysušil potrubí“ v Jamalu kvůli rekordnímu poklesu poptávky a cen plynu v Evropě, kde kvůli pandemii klesla spotřeba a zásobníky jsou plné.

Podle analytiků by letos mohla cena ruského plynu v Evropě klesnout hluboko pod 100 dolarů za tisíc metrů krychlových a podíl ruského plynu na evropské spotřebě klesnout z 39 na 34 procent.

Ruský koncern teď podle Kommersantu může krátkodobě šetřit výdaje na nákup kapacit v polském úseku Jamalu a zvýšit přepravu přes již fungující plynovod Nord Stream a také přes Ukrajinu, kde za kapacity už zaplatil.