V Íránu odsoudili francouzskou antropoložku, za propagandu a ohrožení národní bezpečnosti si má odsedět šest let

Íránský soud poslal za mříže francouzsko-íránskou antropoložku Faribu Adelkhahovou, podle něj totiž žena ohrožovala národní bezpečnost a šířila propagandu proti politickému systému islámské republiky. S odkazem na advokáta Adelkhahové o tom informovala agentura Reuters. Francouzský prezident Emmanuel Macron požaduje její propuštění, Írán ale neuznává dvojité občanství.

Podle obhájce Saída Dehghana byl ženě vyměřen pětiletý trest za ohrožení národní bezpečnosti a zároveň byla za šíření propagandy odsouzena na jeden rok 

Adelkhahovou zadržely úřady loni v červnu. Do Íránu jezdila pravidelně a zjišťovala v rámci své práce situaci v tamní porevoluční společnosti. Původně čelila obvinění ze špionáže, ale to úřady později stáhly.

Až do března držely íránské úřady ve vězení i francouzského badatele Rolanda Marchala, který je životním partnerem Adelkhahové a byl stejně jako ona zadržen v červnu loňského roku. Marchal byl zatčen poté, co šel svou partnerku navštívit do věznice.

Francouzský prezident Emmanuel Macron už dříve Teherán vyzval, aby propustil i Adelkhahovou. Írán ale dvojí občanství neuznává.

Vzájemné zadržování občanů podle agentury Reuters komplikovalo vztahy mezi Francií a Íránem v čase, kdy se Macron snažil snížit napětí mezi Washingtonem a Teheránem. Ty jsou mimořádně vypjaté od roku 2018, kdy americký prezident Donald Trump odstoupil od jaderné dohody mezi Íránem a šesti státy z roku 2015 a zavedl proti islámské republice sankce, jež mají tvrdý dopad na její ekonomiku.

Íránské revoluční gardy v posledních letech zatkly desítky lidí s dvojím občanstvím kvůli obviněním ze špionáže.