Kaliforňané jdou navzdory koronaviru k volbám. Podle Trumpa jsou zmanipulované

I přes pandemii koronaviru se v Kalifornii uskuteční doplňovací volby do Sněmovny reprezentantů. Křeslo se uvolnilo po demokratické poslankyni Katie Hillové, která loni po sexuálním skandálu rezignovala. Americká média favorizují republikánského kandidáta, přesto ale prezident Donald Trump proti konání voleb protestuje.

Volební obvod severně od Los Angeles drželi dlouhou dobu republikáni. V roce 2018 ale klání vyhrála demokratická politička Katie Hillová. Po roce rezignovala, když byly zveřejněny její intimní snímky a vyšlo najevo, že udržovala několik nemanželských poměrů.

Podle amerických médií bude úterní souboj vyrovnaný a může naznačit náladu veřejnosti vůči současnému prezidentovi Trumpovi.

Kandidátka demokratů Christy Smithová má kvůli kauzám své předchůdkyně obtížnou situaci. Média proto favorizují republikánského nominanta Mikea Garciu, kterému by k výhře mohla pomoci malá volební účast, která se kvůli koronaviru očekává. Republikánští voliči, nejčastěji bílí Američané, k volbám zpravidla chodí. Naopak mladí liberální voliči tak disciplinovaní nebývají.

Garcia je politickým nováčkem, dříve pracoval jako pilot v námořním letectvu. Úřadování předchozí poslankyně považuje za „ostudu“. Smithová zkušenosti s politikou už má, působí jako zastupitelka Kalifornie. Voliči ale podle ní spíše než politiku řeší, jak zaplatit nájem.

Trump z voleb udělal celonárodní téma

Původně mělo být hlasování výhradně korespondenční. Minulý víkend městská část Lancaster v Los Angeles přidala možnost prezenční volby. Prezident Trump toto rozhodnutí označil jako „zmanipulované“. „Snaží se ukrást další volby. Tyto hlasy se nesmí počítat. Podvod!“ napsal na Twitter.

Zatímco podle Demokratické strany krok přispěje k vyšší volební účasti, republikáni ho považují za pokus o zvrácení výsledků ve prospěch Smithové. Možnost prezenčního hlasování přitom podpořil i republikánský starosta Lancasteru.

Úterní hlasování má ještě jednu zvláštnost. Vzhledem k tomu, že se jedná o doplňovací volby, bude vybraný kandidát zvolen do Sněmovny reprezentantů pouze na pár měsíců. V listopadu se bude hlasování opakovat, a to v rámci řádných voleb. Ty se budou konat souběžně s prezidentskými volbami, tudíž se čeká vyšší volební účast a tím pádem i pravděpodobnější výhra demokratické kandidátky.

Může se tedy stát, že v úterý republikán Garcia zvítězí a o pár měsíců později se stejnou protikandidátkou prohraje.