Slováci vyhlížejí majoritu ve Slovenských elektrárnách. Potřebují ale akcie Enelu

Bratislava - Slovenská vláda bude vyjednávat s italskou společností Enel o koupi jejích akcií ve slovenském výrobci elektřiny Slovenské elektrárne (SE). Po schůzce s vedením Enelu to dnes novinářům řekl slovenský premiér Robert Fico. Stát, který v SE drží 34 procent akcií, by svůj podíl v podniku podle něj navýšil v případě, že se Enel zaváže dokončit rozestavěnou jadernou elektrárnu Mochovce. Generální ředitel Enelu Francesco Starace uvedl, že Enel by mohl prodat jen část ze svého dvoutřetinového podílu v SE a že by nadále zůstal akcionářem podniku.

„Naším cílem je získat většinu akcií Slovenských elektráren, být majoritním akcionářem a současně mít manažerskou kontrolu. Všechno je otázka ceny, o tom jsme ale nediskutovali,“ řekl Fico. Slovenský premiér také řekl, že jeho vláda bude s Enelem dále jednat a že do 9. května nepodá oficiální nabídku, kterou Enel očekává od zájemců o koupi jeho slovenských aktiv. Zájem o vstup do SE v minulosti projevil například český ČEZ nebo bratislavská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM.
 
Starace později před novináři nevyloučil, že by Enel odprodal slovenské vládě pouze část ze svého podílu v SE. Další z možností podle něj je, že by do akcionářské struktury SE vstoupil další investor, firma by tak měla tři akcionáře. „Existují mnohá řešení. Chceme dokončit proces nabídek a poté zhodnotit s druhým akcionářem Slovenských elektráren, jaké řešení bude pro Slovenské elektrárny nejlepší,“ řekl generální ředitel Enelu.

Slovenský premiér Robert Fico
Zdroj: ČT24/ISIFA

Slovensko se dříve dostalo do sporu s Enelem i kvůli projektu dokončení rozestavěné atomové elektrárny Mochovce. Fico se v uplynulých týdnech opakovaně vyslovil proti tomu, aby italský koncern prodal svůj kontrolní podíl v SE dřív, než firma dostaví a spustí dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích. To se očekává v průběhu dvou let. Dnes ale Fico naznačil, že by mu stačily záruky Enelu, že elektrárna bude dostavěna. „Lze to stanovit ve smlouvě, která by upravovala odpovědnost akcionáře dokončit třetí a čtvrtý blok,“ řekl Fico. Starace v reakci uvedl, že závazek dokončit jadernou elektrárnu je silný.

Rober Fico, slovenský premiér:
„Rádi bychom vrátili Slovensko jako stát do postavení, které mu ve Slovenských elektrárnách náleží. Privatizace byl největší nesmysl, jaký se mohl udělat.“

Francesco Starace, generální ředitel ENEL:
„Je těžké být většinový akcionář, když vláda s privatizací společnosti nesouhlasí.“

ČEZ minulý týden oznámil, že spory mezi slovenskou vládou a Enelem snižují pravděpodobnost podání nabídky ze strany české firmy na koupi většinového podílu v SE od Enelu. Naopak Slovnaft v konsorciu s MVM podle dřívějšího šéfa Slovnaftu Oszkára Világiho mají nadále zájem o vstup do SE. Podle dřívějších informací se o vstup do SE zajímají také Energetický a průmyslový holding a finská společnost Fortum. Podle Staraceho počet investorů, kteří nakonec podají nabídky na koupi akcií SE, může být překvapením.

Fico řekl, že na schůzce se zástupci Enelu nehovořil o sporu ohledně nedávno zrušeného pronájmu vodní elektrárny Gabčíkovo, kvůli kterému obě strany po sobě požadují vysoké kompenzace. Společnosti ENEL soud po devíti letech smlouvu na pronájem anuloval. ENEL za to chce odškodnění - v přepočtu 16 miliard. Vláda platit odmítá a naopak po Italech žádá, aby vrátili přes 13 miliard korun, které během provozu Gabčíkova vyplatili jako zisk.

Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006. V soutěži o 66 procent akcií podniku zvítězil před ČEZem a ruským podnikem RAO UES. Za většinový balík v SE zaplatil Enel zhruba 840 milionů eur.

Bratislava chce opět rozhodující podíl v SE (zdroj: ČT24)