Požár zničil část přírodní rezervace v Belgii. V Nizozemsku kvůli plamenům evakuovali město

Část Belgie a Nizozemska zasáhly rozsáhlé lesní požáry. Na severu Belgie už plameny zničily velkou část přírodní rezervace, oheň sežehl 167 hektarů rašelinišť u obce Oud-Turnhout. V Nizozemsku bylo kvůli požáru lesního porostu evakuováno zhruba čtyři tisíce obyvatel malého města Herkenbosch na jihu země, nedaleko hranic s Německem. Od neděle hoří i v Biebrzańském národním parku v Polsku.

V oblasti byl hustý dým a na místě zasahoval i vrtulník. Rezervace má rozlohu celkem 500 hekatrů. „Bude trvat desítky let, než se vše obnoví,“ řekl starosta belgického Oud-Turnhoutu Bob Coppens.

Příčina vzniku požáru nebyla ve středu večer známá. Nicméně v této oblasti, podobně jako na dalších místech v Evropě, panuje mimořádné sucho. Rezervace byla proto kvůli nebezpečí požárů zavřená pro návštěvníky.

Obyvatelé museli zasaženou oblast opustit

Rozsáhlé požáry jsou i na nizozemsko-německé hranici. Starostka městečka Herkenbosch Monique de Boerová uvedla, že se rozhodla evakuovat všechny obyvatele, aby se nenadýchali toxického kouře z požáru. Evakuace začala před půlnocí a ve čtvrtek kolem 6:00 už byla obec uzavřena, uvedla místní televize L1. Úřady nehlásí žádné zraněné.

Požár propukl v pondělí v přírodní rezervaci De Meinweg, která se nachází přibližně dvě stě kilometrů jižně od Amsterdamu a padesát kilometrů západně od německého Düsseldorfu.

Hoří také přírodní rezervace v Polsku

S velkým požárem se potýkají také hasiči v největším chráněném území v Polsku, Biebrzańském národním parku na severovýchodě země. Oheň, který už zachvátil na osm tisíc hektarů, vypukl v neděli a nejspíše jej způsobilo nelegální vypalování trávy místními rolníky. Za vypalování přitom v Polsku hrozí vysoké pokuty i vězení. 

Dým je cítit i ve Varšavě, vzdálené asi 200 kilometrů, uvedla televize TVN 24. Národní park, označovaný za ornitologický ráj kvůli výskytu 270 ptačích druhů v mokřadech, má celkovou rozlohu 59 200 hektarů.

„Je to obrovská tragédie. Obvykle touto dobou je tu každý rok vše pod vodou,“ řekla agentuře AFP jedna z místních obyvatelek, učitelka a farmářka Joanna Skrzypkowská. „Hasiči nespali tři dny, jen bojovali s ohněm,“ dodala.

Ministerstvo ochrany životního prostředí podezírá rolníky, že požár způsobili ilegálním vypalováním suché trávy na loukách. K rozšíření ohně pak přispěl silný vítr a sucho. O suchu v zemi svědčí i pokles hladiny Visly ve Varšavě o 60 centimetrů pod obvyklou úroveň. Prezident Andrzej Duda již vyzval Poláky, aby šetřili vodou.

Vzhledem k tomu, že terén parku je pro těžkou techniku převážně nepřístupný, museli místní hasiči dusit plameny jen lopatami. Nyní jim pomáhají i letadla lesní správy a vrtulníky pohraniční stráže.

„Jarní požáry suché trávy a rákosu jsou u řeky Biebrza každý rok, ale nynější požár je největší v dějinách národního parku. Oheň zuří v rašeliništích, kde může velice dlouho doutnat pod povrchem a znovu vzplát pod poryvy větru. V předchozích letech jedinou záchranu při tomto typu požárů představoval vydatný déšť,“ uvedla televize. Předpovědi ale v tomto směru zůstávají nepříznivé.