Boj o nominaci Sanders vzdal, o volitele ale bude usilovat dál

Přestože vermontský senátor Bernie Sanders odstoupil z nominačního soupeření se svým demokratickým rivalem Joem Bidenem, jeho jméno z hlasovacích lístků v primárkách a volebních shromážděních nezmizí. Napsal to list The New York Times. Sanders chce dál usilovat o hlasy volitelů, aby posílil svou pozici v Demokratické straně a energicky prosazoval svůj program, uvedl list.

Sandersovo odstoupení z boje znamená podle newyorského deníku velký zvrat nominačního zápasu, v němž po prvních primárkách v Iowě, New Hampshiru a Nevadě byl osmasedmdesátiletý politik považován za favorita.

Následující porážky, zejména krach Sandersovy strategie v Michiganu a na Floridě, změnily podobu souboje, z něhož již de facto vzešel soupeř prezidenta Donalda Trumpa pro listopadovýé prezidentské volby.

Místo milionářů armáda drobných dárců

„Sanders opustil kampaň poté, co se mu podařilo téměř vlastníma rukama posunout demokraty doleva a změnit způsob, jakým shromažďují volební peníze. Místo lákání movitých stoupenců se spoléhal na armádu drobných dárců,“ konstatuje The New York Times.

Sandersovo rozhodnutí bojovat dál v primárkách o volitele přesvědčilo podle listu některé demokraty, že netradiční pořádání srpnové volební konference, která se možná kvůli koronaviru uskuteční v omezeném měřítku nebo virtuálně, může Bidenovi prospět.

Sandersovi stoupenci budou mít podle nich menší možnost průběh konference ovlivnit. Kvůli koronavirové krizi vedení demokratů minulý týden posunulo nominační sjezd v Milwaukee z července na 17. srpna. Ve stejný měsíc oficiálně vyberou svého kandidáta do prezidentských voleb i republikáni. Prezidentské volby se konají 3. listopadu.