Amatérské video střelby na černošského mladíka usvědčuje policistu

North Carleston (USA) – Kontroverzní smrt Waltera Scotta se stala hlavním tématem amerických médií – a to především díky tomu, že byla amatérsky natočená. Nahrávka z mobilu totiž ukázala, že neozbrojený černošský muž byl zastřelen bílým policistou. Ten je dnes mimo službu a možná ho čeká i vězení. Autor klíčového záznamu, Feidin Santana, přitom tvrdí, že policista měl až do poslední chvíle vše pod kontrolou.

Vyšetřování kontroverzního zabití pokračuje (zdroj: ČT24)

Když Santana v sobotu krátce po půl desáté kráčel na okraji parku ve městě North Charleston, zahlédl policistu, který po krátké honičce dostihl padesátiletého Waltera Scotta. Všemu předcházela banální dopravní kontrola a spor ohledně nefunkčního brzdového světla. Scott mohl ale údajně od místa utíkat kvůli neplacení výživného, kdyby se totiž na to při kontrole přišlo, hrozilo by mu vězení.

Klíčový svědek s odstupem dnů řekl televizi NBC, že krátce před střelbou měl prý policista vše pod kontrolou a nic nenasvědčovalo, že by se situace mohla vyhrotit. „Udělal špatné rozhodnutí. Scott si toto nezasloužil. Byly jiné možnosti, jak ho zadržet,“ dodal autor nahrávky v rozhovoru.

Autor nahrávky Feidin Santana (vpravo)
Zdroj: ČT24

Pořízené video zachycuje vypálení osmi střel směrem ke Scottovi, ale také tmavý předmět, který policista Michael Slager zvedl ze země a položil vedle Scottova těla. Sám přitom tvrdil, že se „bál o život“, když mu Scott údajně ukradl paralyzér. Pokud by vyšetřování dokázalo, že zmíněný předmět na nahrávce je skutečně taser, Slager může být navíc obviněn z manipulace s důkazy.    

Na případ reagovali už i politici. Podle starosty města Keitha Summerse město teď koupí 150 speciálních kamer připevněných na policejní uniformy. „Na sobě je bude mít každý policista ve městě,“ slibuje Summers.

Walter Scott
Zdroj: ČT24/ČT24/Scott family

Slagerovi hrozí vysoký trest včetně doživotí nebo trestu smrti. Městské policejní oddělení proto oznámilo, že případ nechá prošetřit nadřízeným úřadem. Nechce totiž řešit závažný případ svého vlastního člověka. „Policie v tomto případě nemůže vyšetřovat sebe samu. Musí to být někdo zvenčí,“ souhlasí členka městského zastupitelstva Dorothy Williamsová.

Policista Michael Slager obviněný z vraždy neozbrojeného muže
Zdroj: ČT24/ČTK/AP