Politická krize v Kosovu. V době šíření koronaviru parlament vyslovil nedůvěru vládě

Kosovští poslanci ve středu vyslovili nedůvěru vládě premiéra Albina Kurtiho, a vyvolali tak politickou krizi v době, kdy se v zemi šíří koronavirus. Informovala o tom agentura Reuters. Na pozadí pádu vlády stojí spor koaličních partnerů ohledně strategie boje proti nákaze, napsala agentura DPA.

Proti vládě ve 120členném parlamentu zvedlo ruku 82 poslanců. Hlasování inicioval vládní Demokratický svaz Kosova (LDK). Kurtiho kabinet byl u moci méně než dva měsíce a LDK v něm byl menším koaličním partnerem hnutí Sebeurčení.

Kurti před několika dny odvolal ministra vnitra Agima Veliua, který požadoval, aby byl kvůli šíření koronaviru v zemi vyhlášen stav nouze. S tím premiér nesouhlasil. 

Konflikt byl posledním z řady sporů, které spolu koaliční partneři vedli už dříve. Po parlamentních volbách z loňského října Kurti se šéfem LDK Isou Mustafou vyjednával čtyři měsíce, než se mu podařilo sestavit vládu. Dlouho tomu bránily tahanice o rozdělení nejvyšších státních postů.

Další vývoj není zřejmý, uspořádat volby nelze

Podle kosovské ústavy má nyní Sebeurčení coby nejsilnější strana v parlamentu 15 dní na to, aby nominovala nového premiéra. Reuters uvádí, že není jasné, jak se bude situace v zemi dále vyvíjet, protože uspořádat předčasné volby není v současné době kvůli šíření koronaviru možné.

V Kosovu je podle DPA evidováno 63 nakažených, jeden člověk na nemoc COVID-19 zemřel.