Itálie má už víc obětí koronaviru než Čína. Úřady zřejmě prodlouží karanténu

Události: Epicentrem pandemie koronaviru se stala Itálie (zdroj: ČT24)

V Itálii zemřelo za posledních 24 hodin 427 pacientů nakažených novým koronavirem a země tak s celkovým počtem 3405 obětí registruje již více mrtvých než Čína. Informoval o tom šéf italské civilní ochrany Angelo Borrelli. V Číně dosud zemřelo 3245 lidí s nemocí COVID-19. Italský premiér Giuseppe Conte oznámil, že země prodlouží omezení zavedená kvůli šíření nákazy. Ke stejnému rozhodnutí směřuje i Francie.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Itálie registruje více obětí na nemoc COVID-19 než Čína. Podle aktuální bilance v zemi zemřelo už 3405 lidí, Čína oznámila 3245 obětí pandemie.
  • Itálie prodlouží karanténní opatření, stejně tak bude muset podle zdravotního úřadu pravděpodobně učinit i Francie.
  • Počet případů nákazy v Německu za 24 hodin podle Institutu Roberta Kocha narostl o rekordních 2801 na 10 999. Třicetiprocentní nárůst počtu obětí zaznamenalo Španělsko, za posledních 24 hodin stoupl o 209 na celkem 767 mrtvých.
  • Čínské město Wu-chan poprvé od začátku pandemie nehlásí žádný nový potvrzený případ nákazy. V Číně ale přibývá importovaných případů infekce. Jižní Korea, která se v posledních čtyřech dnech za sebou dostala pod stovku nových případů denně, ve čtvrtek hlásí dalších 152 nemocných.
  • USA zajistí bezplatné testování na koronavirus či nemocenské pojištění pro všechny zaměstnance zasažené nákazou. Austrálie a Nový Zéland zakazují vstup do země cizincům. Rusko ohlásilo první úmrtí na koronavirus.

Itálie je v současné době epicentrem pandemie. Zemřelo zde už více lidí než v Číně, navzdory tomu, že v Itálii je zhruba poloviční počet nakažených. Itálie nyní registruje 41 035 nemocných, Čína přes 80 tisíc.

Jen za poslední den se počet případů nákazy v Itálii zvýšil o 5322. Podle agentury Reuters vzestup počtu nemocných o více než pět tisíc znamená, že epidemie nabrala vyšší tempo než v minulých dnech. Ve středu přibylo 4207 nových případů, v úterý 2989.

Podle šéfa civilní ochrany Angela Borrelliho se zatím z koronavirózy zotavilo 4440 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je naproti tomu 2498 pacientů, kteří kvůli těžkému průběhu nemoci potřebují podporu dýchacího přístroje.

Šedesát milionů obyvatel Itálie stále může vycházet jen kvůli práci, ze zdravotních důvodů a v naléhavých případech. Tato karanténa měla platit do 3. dubna. Zatím do 25. března byly také uzavřeny všechny obchody s výjimkou potravin a lékáren.

Premiér Conte v rozhovoru pro list Corriere della Sera uvedl, že zmíněná opatření, stejně jako uzavření všech škol a další restriktivní kroky, budou prodloužena. Nevyloučil také, že vláda karanténní opatření ještě více zpřísní. Vedení nejvíce postiženého regionu Lombardie už vyzvalo, aby vláda lidem úplně zakázala opouštět své domy a byty. 

Podle průzkumu mínění, který zveřejnil list La Repubblica, dosud valná většina Italů – celkem 94 procent – opatření přijatá kabinetem podporuje.

Také ve Francii bude s největší pravděpodobností nutné prodloužit omezující opatření v souvislosti s šířením koronaviru, uvedla generální ředitelka zdravotního úřadu Francouzského veřejného zdraví (SPF) Geneviève Chêneová. Francie je od úterního poledne v celostátní karanténě.

Ve čtvrtek počet nakažených v zemi překonal hranici 10 tisíc, za posledních 24 hodin zemřelo 108 pacientů, celkový počet obětí se tak vyšplhal na 372. Oproti středě vzrostla bilance obětí o 41 procent. Mezi úterým a středou byl nárůst dokonce 51procentní. Jen šest procent lidí, kteří nemoci COVID-19 ve Francii podlehli, bylo mladších 60 let.

Kvůli pandemii byla odložena jedna z nejvýznamnějších kulturních akcí konaných ve Francii, mezinárodní filmový festival v Cannes, který se měl konat od 12. do 23. května. Pořadatelé zvažují jako nový termín konání této prestižní filmové přehlídky konec června nebo začátek července.

Rekordní růst počtu případů v Německu

Počet případů v Německu za 24 hodin podle Institutu Roberta Kocha narostl o rekordních 2801 na 10 999. Mrtvých je podle něj dvacet.

Němečtí politici uvažují o přijetí dalších opatření. Mnozí Němci ta dosavadní nedodržují, například mladí lidé mnohdy pořádají takzvané koronavirové večírky s alkoholem a grilováním. Některé spolkové země již pohrozily, že zavedou zákaz vycházení, pokud lidé nebudou preventivní opatření dobrovolně respektovat.

Rakousko překonalo hranici dvou tisíc nakažených koronavirem, místní ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že registruje 2013 infikovaných, z nichž šest nemoci podlehlo. Oproti středečnímu odpoledni, kdy bylo hlášeno 1646 případů, se bilance zvýšila o takřka čtyři stovky.

Nejpostiženější rakouskou zemí zůstává Tyrolsko se 464 případy, jehož lyžařské středisko Ischgl je považováno za místní epicentrum nákazy. Více než tři sta případů mají Horní Rakousy a Dolní Rakousy, Vídeň hlásí 234 nakažených.

Ve Španělsku třicetiprocentní nárůst počtu obětí

Počet obětí ve Španělsku stoupl za posledních 24 hodin o 209 celkem na 767 mrtvých, což představuje třicetiprocentní nárůst. Počet nakažených vzrostl o čtvrtinu na 17 147 případů, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Podle údajů ministerstva se dosud vyléčilo 1107 nakažených.

Španělsko je čtvrtou nejhůře postiženou zemí na světě – po Číně, Itálii a Íránu. V zemi platí celostátní nouzový stav a karanténa. Jsou uzavřené školy i většina veřejných míst. Populace čítající 46 milionů nemá vycházet z domova, pokud nejde nakoupit potraviny, do nemocnice nebo lékárny.

Portugalsko poprvé od pádu autokracie a začátku demokratické éry v půlce 70. let minulého století vyhlásilo nouzový stav, píše agentura DPA. Jaká opatření a od kdy začnou platit, budou portugalští ministři řešit ve čtvrtek. Země dosud oznámila 642 potvrzených případů nákazy, dva lidé nemoci COVID-19 podlehli. Portugalský prezident je na dva týdny v dobrovolné karanténě, i když byl jeho test negativní.

Chorvatsko oznámilo první úmrtí na koronavirus, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Země dosud zaznamenala 102 případů nákazy, pět lidí se uzdravilo.

Nizozemci testují krev od dárců

Nizozemské zdravotnické úřady spustily rozsáhlé testování krve dárců, aby zjistily, kolik lidí se v zemi mohlo nakazit koronavirem bez toho, že by cítili nějaké příznaky onemocnění. Země eviduje 2051 případů nemoci COVID-19, zhruba šest desítek nemocných infekci podlehlo.

Londýnské metro uzavře až čtyřicet ze svých téměř tří set stanic, dočasně zrušen bude i noční provoz. Změny začínají platit už od čtvrtečního rána. Londýn omezí také autobusové spoje, uvádí web BBC. Ve městě je potvrzených víc než devět set případů koronaviru, nákaza se v megalopoli šíří rychleji než ve zbytku Spojeného království.

Pozitivně testován na nový koronavirus byl i Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU o budoucí podobě vzájemných vztahů Unie s Velkou Británií po brexitu. Barnier uvedl, že se cítí dobře a neklesá na mysli. Druhé kolo rozhovorů s Londýnem, které se původně mělo konat tento týden, bylo zrušeno už minulý čtvrtek.

Wu-chan bez nového případu

V Číně přibylo ve středu 34 importovaných případů oproti úterním třinácti. Celkem jich je asi 190. Podle agentury DPA jde ve valné většině o Číňany, kteří se vrátili do vlasti často v přesvědčení, že tam přečkají nejhorší období pandemie. Lidé, kteří do Číny přijedou, musejí do přísné karantény.

V pevninské části Číny se nakazilo doposud 80 928 lidí. Infekci podlehlo 3245 pacientů, za středu přibylo osm mrtvých, z toho šest jich bylo ve Wu-chanu. Ve snaze zabránit šíření nákazy úřady toto jedenáctimilionové město, které je metropolí provincie Chu-pej, 23. ledna uzavřely.

Jižní Korea, která se v posledních čtyřech dnech za sebou dostala pod stovku nových případů denně, ve čtvrtek hlásí dalších 152 nemocných. V zemi se koronavirem nakazilo celkem 8565 lidí.

Z nových případů připadá 97 na město Tegu, kde testy tento týden potvrdily přítomnost viru u 74 klientů domu s pečovatelskou službou. V souvislosti s tímto případem místní úřady zahájily rozsáhlé testování ve všech podobných zařízeních ve městě. Žije v nich více než 33 tisíc osob.

USA: Testování zdarma a nemocenská

Americký prezident Donald Trump ve středu podepsal balíček opatření v hodnotě kolem 100 miliard dolarů (asi 2,5 bilionu korun). Informoval o tom Bílý dům. USA tak nově zajistí bezplatné testování na koronavirus, nemocenské pojištění pro všechny zaměstnance zasažené nákazou nebo potravinovou pomoc. 

Zaměstnanci budou mít nárok až na dva týdny dovolené v případě, že se u nich potvrdí nákaza koronavirem, nebo se s ní budou léčit. Nárok na ni bude mít i ten, komu lékař nebo úřady nařídí karanténu.

Ve Spojených státech se koronavirem zatím nakazilo více než 8500 lidí a mezi středeční šestou hodinou ranní a šestou hodinou večerní přibylo 2300 potvrzených případů. Podle internetových stránek televize CNN se to očekávalo, protože dostupných je nyní více testů, a nemoc tak jde snáze odhalovat. 

Austrálie kvůli koronaviru zakazuje vstup do země lidem, kteří nejsou jejími občany, ani tam nemají trvalý pobyt. Oznámil to premiér Scott Morrison. Opatření začne platit od pátečního večera. V Austrálii je skoro 640 potvrzených případů nákazy koronavirem, šest pacientů na nemoc COVID-19, kterou virus způsobuje, zemřelo.

Stejné nařízení vydal i Nový Zéland, tam ale vstoupí v platnost už od čtvrteční půlnoci místního času; tedy od čtvrtečního poledne našeho času. Informuje o tom agentura Reuters. Všech 28 případů infekce v zemi souvisí s lidmi, kteří byli v zahraničí.

První oběť oznámilo Rusko

V Íránu si nový koronavirus za uplynulých 24 hodin vyžádal podle oficiálních údajů dalších 149 mrtvých, celkem v zemi nemoci už podlehlo 1284 lidí. Počet nakažených v islámské republice, která je koronavirem nejpostiženějším státem na Blízkém východě, vystoupal podle tamního ministerstva zdravotnictví na 18 407.

Podle agentury AP má navíc devět z deseti případů nákazy na Blízkém východě íránskou stopu. Nejprve íránské úřady podle agentury nepřiznávaly, jak velkou hrozbu nákaza představuje, v uplynulých dnech ale zintenzivnily testování, začaly uzavírat šíitské svatyně a vyzvaly obyvatele, aby se zdržovali doma.

Rusko ohlásilo první úmrtí na koronavirus. Nákaze podlehla devětasedmdesátiletá žena, která se léčila v Moskvě, uvedl Interfax s odvoláním na úřady. Pacientka měla podle agentury několik chronických onemocnění včetně curkovky či aterosklerózy. Rusko do středy potvrdilo 147 případů nákazy. Ve čtvrtek operativní štáb ohlásil podle deníku Vedomosti dalších 52 případů, celkový počet nakažených tak vzrostl na 199.