„Mohlo to dopadnout i hůř,“ říká Pellegrini po porážce Smeru. Strana podle něj čelila ohromnému tlaku

Rozhovor s předsedou vlády Slovenské republiky Peterem Pellegrinim (zdroj: ČT24)

Výsledky parlamentních voleb znamenají pro Smer-SD, dlouholetého hegemona slovenské  politické scény, jasný odchod do opozice. Potvrdil to místopředseda Smeru a slovenský premiér Peter Pellegrini. V rozhovoru pro ČT24 Pellegrini dodal, že chuť uchopit vládu je mezi vítěznými stranami příliš silná. Smer se podle něj stal během předvolební kampaně terčem tvrdých útoků. Žádná strana prý takovému tlaku nečelila.

„Strana Smer si s sebou nese obrovské množství dobrých věcí, ale zároveň i nánosy minulosti. To znamená kauzy, které jsou právem nebo také neprávem s naší stranou spojovány,“ říká Peter Pellegrini. 

Výsledek voleb slovenský premiér vnímá jako odraz aktuální nálady ve společnosti. Lidé se ve volbách podle něj rozhodují spíše na základě emocí než reálných faktů. Volí přitom hlavně podle toho, jak se momentálně cítí, aniž by zvážili pozitivní věci, které strana Smer pro Slovensko udělala.

Co se týče atmosféry ve volebním štábu během sobotní noci, Pellegrini přiznal, že byla špatná. První průzkumy totiž odhadovaly, že Smer dosáhne pouze na 15 procent. Když se poté číslo zvýšilo na dvacet procent a nakonec spadlo na osmnáct, nálada se prý zlepšila.

„Nechci nic zlehčovat, ale vzhledem k tomu, jak vypadala naše kampaň a jaká byla nálada ve společnosti, to mohlo dopadnout i hůř,“ okomentoval výsledek Pellegrini. Pozoruhodné mu naopak přišlo, že nové politické strany u voličů nebyly příliš populární.

„Pan exprezident Kiska, který byl pět let nejpopulárnějším politikem v této zemi, se dostal do parlamentu s odřenýma ušima,“ poukázal Pellegrini. Slováci si podle něj vybírali hlavně z politických stran, se kterými měli předchozí zkušenost.

Stranická rezignace

Slovenský premiér v rozhovoru potvrdil, že po prohře Smeru plánuje na svou stranickou funkci rezignovat. „Přijde mi to úplně normální a chlapské. Po parlamentních volbách se vždy volí nanovo celé vedení Smeru,“ tvrdí Pellegrini, který je místopředsedou Smeru.

Dodal, že se stranické vedení v blízké době dohodne na personální obměně a nové strategii. Mělo by k tomu dojít na sněmu nejpozději začátkem léta.