Pět děvčat do Sýrie? Ani náhodou! rozhodl britský soud

Londýn – Britský soudce znemožnil pěti nezletilým dívkám vycestovat do Sýrie, kde působí radikálové z Islámského státu (IS). Nařídil, aby jim byly odebrány cestovní pasy a aby byly pod dohledem justice. „Zákon někdy musí nakonec zasáhnout k ochraně těchto mladých lidí i před nimi samotnými,“ řekl soudce Anthony Hayden k zákroku vůči pětici dívek ve věku 15 a 16 let. Právě Hayden nedávno zakázal šestnáctiletému chlapci odjet do Sýrie za jeho třemi bratry a bojovat tam po boku islámských radikálů. Dva z bratrů tam již zahynuli.

Úřady se obávají, že Britové se v řadách islamistů radikalizují a po návratu budou představovat vážnou teroristickou hrozbu. Londýn, který se loni zapojil do leteckých úderů proti IS, se rozhodl tvrdě zasahovat proti obyvatelům, kteří chtějí vycestovat na Blízký východ a připojit se tam k islamistům.

Britské bezpečnostní služby uvádějí, že od loňska odjelo do Iráku a Sýrie asi 600 Britů. Jedním z nich je i Mohammed Emwazi, známý pod přezdívkou „džihádista John“, o němž se tvrdí, že na videonahrávkách zabíjel západní rukojmí IS. Letos v únoru odešly do Sýrie i tři nezletilé dívky z Londýna.

S imigranty mohou přijít do EU i teroristé

Koordinátor Evropské unie pro boj proti terorismu Gilles de Kerchove dnes varoval před rizikem, že se do Evropy mohou dostat islámští teroristé vydávající se za uprchlíky. Zároveň vyzval agenturu EU pro kontrolu hranic Frontex k větší ostražitosti, zvlášť u migrantů ze Sýrie a z Iráku, ale i Libye.

De Kerchove zdůraznil, že dosud se zdráhal hovořit o riziku infiltrace islámských bojovníků humanitární cestou, aby to náhodou nepoškodilo humanitární úsilí. „Nyní to ale říkám: musíme být ostražití. Je relativně snadné vniknout do Evropské unie, když se člověk vmísí do proudu migrantů,“ řekl na okraj vídeňské schůzky ministrů balkánských zemí, Rakouska a Itálie.

Islámští radikálové zabíjeli v Sýrii i Jemenu (zdroj: ČT24)

Podle Eurostatu se počet žadatelů o azyl v zemích Evropské unie loni proti předchozímu roku zvýšil skoro o polovinu. Zatímco v roce 2013 požádalo o azyl v evropské osmadvacítce kolem 435 000 lidí, loni už jich bylo více než 626 000. Asi dvacet procent všech žadatelů představovali uprchlíci ze Sýrie, Česká republika zaznamenala nárůst počtu žádostí dokonce o 65 procent na 1145.

Koordinátor EU se také domnívá, že Evropa je nyní terčem především menších útoků, které páchají jednotlivci hlásící se k radikální skupině Islámský stát, ale hrozí jí horší útoky. Například teroristická síť Al-Káida by se podle něj nějakým atentátem velkého rozsahu mohla snažit ukázat, že je třeba s ní stále počítat.