Na Drachenwandu zahynul šestiletý chlapec z Česka. Rodinu zastihla tma

Na rakouské hoře Drachenwand zahynul v sobotu večer šestiletý chlapec z Česka. S rodinou se vypravili na ferratu – po cestě s jistícími prvky – na horu, která je součástí pohoří Solné komory. Výstup jim trval dlouho, skupinu zastihla tma, avšak i tak se rozhodli sestoupit. Chlapec během cesty uklouzl a zřítil se z šedesátimetrového srázu.

Drachenwand je skalnatá hora se strmými vápencovými stěnami, její vrchol ční do výšky 1176 metrů a jde o jednu z dominant krajiny u jezera Mondsee východně od Salcburku. V sobotu večer na jejím svahu sestupovala po setmění česká výprava, podle policie šlo o dvaačtyřicetiletou ženu, jejího šestiletého syna, jedenačtyřicetiletého partnera a sedmatřicetiletou kamarádku.

Skupina vyrazila pozdě dopoledne na drachenwandskou ferratu, tedy cestu ve skalnatém terénu zajišťěnou lany a stupy. Výstup ale trval českým turistům dlouho, na vrcholu byli až před pátou hodinou odpoledne. „Matka a její partner cestu znali. Túru už předtím několikrát absolvovali. Dítě s sebou ale měli poprvé,“ uvedl Hemetsberger z horské záchranné služby. I když se stmívalo, skupina začala sestupovat. Dostali se až na konec jištěné cesty k rokli potoka Saugraben.

„Na tomto místě oběť zakopla, sklouzla a spadla ze šedesáti metrů strmým, místy svislým terénem,“ řekl Heinz Hemetsberger ORF.

Výpravu podle něj zřejmě dítě neplánovaně zdrželo. Dospělí sice ferratu na Drachenwandu znali, ale neuvědomili si, že není stavěná pro dítě a například stupně ve skále byly pro chlapce příliš vysoké, uvedl Hemetsberger. Ferrata Drachenwand má klasifikaci obtížnosti na stupni C/D, což znamená vyšší náročnost s velmi obtížnými pasážemi a je určena dospělým turistům.

Pátrat po dítěti museli záchranáři pěšky, nasadit vrtulník nebylo v náročném terénu možné. Když členové horské služby s lékařem tělo našli, pokoušeli se chlapce oživit, ale jejich pokusy byly neúspěšné.