Vražda, nebo sebevražda? Zemřel další bývalý Janukovyčův člověk

Kyjev – Ukrajinská policie objevila tělo bývalého gubernátora Záporožské oblasti Oleksandra Peklušenka. Jde o dalšího mrtvého z řad bývalých vysokých politiků spojených se svrženým proruským exprezidentem Viktorem Janukovyčem. Hlavní vyšetřovací verzí je zatím sebevražda.

Tělo šedesátiletého Peklušenka bylo nalezeno v jeho domě na předměstí Záporoží, které je správním centrem Záporožské oblasti. Měl ránu v krku způsobenou střelnou zbraní. Podle dosavadních informací nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o násilnou smrt zaviněnou jinou osobou. Některá média se zmiňují o tom, že byl na onkologickém vyšetření.

Peklušenko býval rovněž poslancem Janukovyčovy Strany regionů. Funkci gubernátora musel opustit loni po útěku Janukovyče do Ruska. Po změně vlády proti němu bylo zahájeno vyšetřování kvůli potlačování proevropských demonstrací v Záporoží.

Během krátké doby je to už třetí mrtvý politik blízký Janukovyčovi. Tento týden v noci z pondělí na úterý zemřel jiný exposlanec Strany regionů Stanislav Melnik. Našla ho manželka v koupelně jejich domu. Spáchal sebevraždu loveckou puškou. Koncem února ukončil život skokem ze sedmnáctého patra další bývalý vysoký parlamentní činitel za Stranu regionů Mychajlo Čečetov. Byl trestně stíhán za zneužití pravomoci veřejného činitele a generální prokurátor v televizi řekl, že se proti němu připravuje další obvinění.

Oleksandr Peklušenko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod