Počet lidí nakažených koronavirem v Číně překročil 30 tisíc

Události: Nedostatek ochranných pomůcek proti koronaviru ve světě (zdroj: ČT24)

V pevninské Číně je už 31 161 lidí nakažených koronavirem, potvrdila to čínská národní zdravotnická komise. Viru ke čtvrtečnímu večeru podlehlo již 636 lidí. Nákaza, která se z čínského města Wu-chan začala šířit na konci loňského roku, se už dostala do dalších 27 zemí, mezi nimi je například Německo, Velká Británie nebo Itálie. Česko ale zatím nemoc nezasáhla.

Čtyřiašedesát obětí zaznamenaných za poslední den zemřelo ve městě Wu-chan ve střední Číně, odkud se virus označovaný jako 2019-nCoV začal šířit. Ve čtvrtek mu podlehl i čínský lékař Li Wen-liang, který jako jeden z prvních na konci loňského roku před novým koronavirem varoval. Policie tehdy tohoto čtyřiatřicetiletého oftalmologa obvinila z šíření poplašných zpráv.

Počet nakažených rychle roste i v Japonsku

Dalších 41 případů nakažení oznámilo také Japonsko, nemocní jsou na palubě výletní lodi, která kotví v přístavu v Jokohamě. S odkazem na páteční prohlášení japonského ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. Celkový počet nemocných na plavidle tak vzrostl na 61. Dalším bezmála 3700 lidí úřady zakázaly vylodění, téměř dva týdny tak zůstanou v karanténě.

První nakažený Ital

Italské úřady ve čtvrtek večer oznámily, že se novým typem koronaviru nakazil první Ital. Jde o devětadvacetiletého vědce, který se v pondělí se skupinou dalších více než padesáti lidí vrátil právě z čínského Wu-chanu, odkud se epidemie šíří. Nejde ale o první případ nákazy v Itálii, minulý týden tam totiž testy nemoc prokázaly u dvou čínských turistů.

Vědec se stejně jako dvojice z Číny léčí v římské nemocnici Spallanzani, která je specializovaná na infekční nemoci. Další lidé jsou v tomto zdravotnickém zařízení na pozorování.

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Nemoci podlehne asi 2,2 procenta nakažených.

Na virus umírají převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím, uvedly čínské úřady. Z obětí bylo podle jejich údajů 80 procent starších šedesáti let a přes 75 procent jich mělo další zdravotní problémy.

WHO k aktuální situaci kolem šíření koronaviru (zdroj: ČT24)