Buttigieg má výhru v demokratických primárkách v Iowě za mimořádnou, Biden se po debaklu nevzdá

Výběr prezidentského kandidáta demokratů v americkém státě Iowa těsně vede někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg, ukazují výsledky ze 97 procent okrsků. Zveřejnění výsledků strana opakovaně kvůli technickým problémům odkládala.

Buttigieg vede s 26,2 procenta hlasů a těsně za ním je s 26,1 procenta hlasů senátor Bernie Sanders. Jeho kolegyně v Senátu Elizabeth Warrenová je na třetím místě už s větším odstupem (18,2 procenta) a někdejší viceprezident Joe Biden, který patří k favoritům demokratického klání, zůstává za ní s 15,8 procenta. 

Buttigieg je překvapením primárek

„Je to mimořádné,“ řekl Buttigieg v rozhovoru se CNN k prvním výsledkům z Iowy. „Doufám, že to také něco znamená pro spoustu lidí, kteří si lámou hlavu nad tím, zda někam patří, zda patří do své komunity nebo rodiny. Tohle je důkaz, že můžete věřit v sebe a v tuto zemi,“ prohlásil Buttigieg, který se otevřeně hlásí k homosexualitě.

Buttigieg, který na rozdíl od levicově zaměřených senátorů Sanderse a Warrenové zastává středové politické postoje, je od počátku kampaně hodnocen analytiky a komentátory jako překvapení demokratického klání.

Někdejší starosta umí získávat finanční podporu pro kampaň, daří se mu v televizních debatách a dokáže získávat sympatie demokratických voličů.

Vítězem na počet podporovatelů je Sanders

Sandersova kampaň uvedla, že je s výsledkem spokojená, neboť podle zveřejněného počtu podporovatelů vede Sanders. Senátora, jak ukazují prozatímní výsledky, skutečně podpořilo na shromáždění více lidí, v přepočtu na delegáty si ale vede lépe Buttigieg. „Jsou to delegáti státu, kdo rozhodují o vítězi stranického shromáždění v Iowě,“ poznamenal politický moderátor CNN Wolf Blitzer.

Podobná situace může nastat i v listopadových prezidentských volbách, jako tomu bylo v roce 2016. Tehdy sice demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou volilo o tři miliony lidí více než republikána Donalda Trumpa, ale prezidentem se stal Trump.

Rozhodující v americkém prezidentském volebním systému totiž není součet odevzdaných hlasů, ale počet volitelů nominovaných z jednotlivých amerických států. Stejné pravidlo platí i v případě delegátů, kteří stranického kandidáta na prezidenta vyberou. 

Není čas na odpočinek, hlásí Biden

Biden v době oznámení prvních výsledků z Iowy poslal sponzorům e-mail, ve kterém zdůraznil, že Iowa je teprve začátek. „V Iowě jsme bojovali tvrdě. Nyní jsme v dobré pozici, abychom mohli postupovat do zbytku země. Ale není čas na odpočinek, musíme být připraveni pokračovat v kampani v New Hampshire, Nevadě, Jižní Karolíně a dále. Trump mezitím neustále útočí,“ upozornil Biden v dopise.

Nejmenovaný podporovatel, který dlouhodobě pomáhá získávat peníze Demokratické straně, televizi CNN sdělil, že výsledky z Iowy jsou matoucí. „Sedíte tam a podivujete se nad tím, jak konečná čísla mohou být pro někdejšího viceprezidenta tak nízká,“ uvedl.

Obává se, zda sponzory nezachvátí panika. Hodně si proto slibuje od Jižní Karolíny, kde místní černošské obyvatelstvo představuje asi 60 procent demokratických voličů v tamních primárkách. A právě od černochů si slibuje, že Bidena podpoří. V případě černošských voličů Buttigieg zaostává, proto se jeho kampaň posílení jejich podpory věnuje, poznamenala CNN.

V Iowě se v pondělí rozhodovalo o 41 delegátech z celkových 3979, kteří na letním nominačním sjezdu demokratů budou volit prezidentského kandidáta strany. Iowa je prvním státem, kde se o demokratickém protikandidátovi Donalda Trumpa rozhoduje.

Zveřejnění výsledků zdržely technické problémy s mobilní aplikací. Podle Demokratické strany nešlo o hackerský útok a nebyla narušena bezpečnost aplikace. Problém se podle ní nacházel v softwaru. Aplikace správně zaznamenávala přijaté údaje, vyvozovala z nich ale špatné či neúplné závěry.