USA, Francie a Rusko plánují evakuaci svých občanů z čínského města Wu-chan

Události: Peking zakázal kvůli koronaviru hromadné turistické zájezdy (zdroj: ČT24)

Koronavirus má na svědomí přes čtyři desítky mrtvých a více než 1300 nakažených. Čínský prezident Si se kvůli nákaze sešel s vládou, situace v zemi je podle něj závažná. Tamní úřady dál zpřísňují preventivní opatření, včetně rozšíření počtu izolovaných chupejských měst. USA, Francie a Rusko plánují evakuaci svých občanů z města Wu-chan, odkud se na konci prosince začala nemoc šířit. Odtud by možná mohli odjet také tři Češi.

Čínský prezident Si Ťin-pching podle BBC varoval, že rychlost, se kterou se nákaza šíří, nabírá na síle. Podle čínské státní televize situaci v zemi označil za závažnou.

Čínská komunistická strana v sobotu zřídila speciální tým na boj proti šíření epidemie, informovala CCTV. Rozhodnutí padlo na zasedání nejmocnějšího orgánu v zemi, stálého výboru politbyra, kterému předsedal prezident Si. Výbor nařídil úřadům všech úrovní, aby Wu-chanu, který je od čtvrtka prakticky uzavřený, zajistily zásobování.

Vláda v sobotu také nařídila v celé Číně kontroly a hygienická opatření v osobní dopravě. Na letištích, vlakových a autobusových nádražích i v přístavech by měla být nainstalována zařízení k měření horečky. Všude tam, ale i přímo v dopravních prostředcích, má být zajištěna hygiena včetně dezinfekce.

Čínský úřad národního zdraví uvedl, že potvrzených případů nákazy je v zemi aktuálně 1372. Stav stovek z nich je přitom vážný. V přímém kontaktu s osobami, u nichž se koronavirus potvrdil, bylo více než 15 tisíc lidí. Kontrolou z nich úspěšně prošlo přes 1200, ostatní jsou dál na pozorování. Podle listu South China Morning Post byla nemoc, kromě Tibetu, zaznamenána už ve všech čínských provinciích.

Kvůli nákaze koronavirem v Číně zemřelo nejméně 41 lidí. Úmrtí ale nejsou hlášena jen z provincie Chu-pej, ale týkají se i dalších regionů nejlidnatější země světa. V sobotu k původním třinácti uzavřeným městům v Číně podle agentury AFP přibylo dalších pět, v izolaci je tak nyní kolem 56 milionů lidí. Tři desítky čínských provincií, měst a autonomních oblastí vyhlásily nejvyšší stav zdravotní pohotovosti. Peking zakázal domácí i zahraniční hromadné turistické zájezdy.

Wu-chan, město, které je ohniskem nákazy, je od světa odstřižené už od čtvrtka. Metropole přerušila letecké, autobusové i vodní spojení s ostatními částmi Číny. Tamní úřady navíc rozhodly od neděle v centru města zakázat veškerou automobilovou dopravu, která není nezbytná. Podle agentury Reuters město narychlo staví už druhou provizorní nemocnici.

Z Wu-chanu by mohli odjet Američani, Rusové, Francouzi a možná i Češi

Americký list The Wall Street Journal v sobotu napsal, že Spojené státy připravují na neděli charterový let, kterým by se měli z Wu-chanu vrátit domů občané a diplomati Spojených států. Podle deníku je ve městě v této chvíli přibližně tisíc amerických státních příslušníků. V objednávaném letadle jsou ale místa jen pro 230 cestujících. Na palubě bude pro případ, že by někteří z cestujících byli infikováni, také zdravotnický personál.

Podle deníku South China Morning Post o evakuaci francouzských občanů z Wu-chanu jedná též francouzský generální konzulát. Mělo by jít o zorganizování odvozu autobusy z Wu-chanu do města Čchang-ša, které je správním střediskem provincie Chu-nan.

Právě s Francouzi koordinuje možný odjezd tří Čechů z Wu-chanu české ministerstvo zahraničí. „Jednáme s francouzskou stranou o případné evakuaci těch Čechů, kteří by o to stáli,“ řekla v sobotu mluvčí ministerstva Zuzana Štíchová. Zatím nepadlo žádné rozhodnutí, dodala.

S čínskými úřady nyní podobně jedná také ruské velvyslanectví v Pekingu, napsala agentura RIA Novosti. „Zatím oficiální odpověď (ohledně možnosti odjezdu cizinců z Wu-chanu) nemáme. Naši občané nás žádají o objasnění, jak mohou odjet z provincie Chu-pej, jak mohou opustit Wu-chan. V současné době o tom s čínskou stranou jednáme,“ citovala agentura mluvčího ambasády Georgije Jegorova. 

Nákaza je už nejméně ve čtyřech světadílech

Onemocnění byla potvrzena i mimo Čínu. Podle agentury Reuters jde v Asii o Thajsko, Vietnam, Singapur, Japonsko, Jižní Koreu, Tchaj-wan, Nepál a Malajsii. V pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady a druhou infikovanou osobu potvrdily také Spojené státy. Prvního infikovaného člověka v sobotu oznámila i Austrálie. Některé zdroje uvádějí, že se případ onemocnění koronavirem objevil i v Saúdské Arábii. To ale země podle agentury Reuters popřela.

České ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady uzavřely kvůli výskytu nákazy. Výzvu, aby necestovali do Číny, adresovala občanům své země také například ruská vládní agentura Rosturizm.

Koronavirus omezil oslavy lunárního Nového roku

Obavy z šíření koronaviru v sobotu v Číně výrazně poznamenaly oslavy lunárního Nového roku. Mnoho lidí raději zůstalo doma, a pokud se někdo odváží ven, pak raději s maskou na obličeji. Z nařízení úřadů snažících se zamezit šíření zhoubného viru jsou zavřené chrámy, významná turisty hojně navštěvovaná místa, kina i divadla.

V Pekingu byly mimo jiné zrušeny tradiční oblíbené chrámové trhy s různými představeními, s hrami pro děti a se stánky, kde se prodávají pochoutky a novoroční suvenýry. Na neurčito je nepřístupné pekingské Zakázané město, stejně jako například Disneyland v Šanghaji.