Alžběta II. podepsala brexitový zákon. Jeho schválení doporučil i ústavní výbor europarlamentu

Britský prováděcí zákon k brexitové dohodě vstoupil v platnost. Po schválení oběma komorami britského parlamentu jej podepsala i královna Alžběta II., informovala o tom agentura AP. S „rozvodovou“ dohodou musí ještě souhlas vyjádřit Evropský parlament. Spojené královstí má Evropskou unii opustit 31. ledna, tedy za osm dní.

Dolní sněmovna britského parlamentu schválila návrh zákona o brexitové dohodě již 9. ledna. Horní komora, kde mají více zástupců opoziční labouristé a liberální demokraté, ale tento týden k vládnímu textu připojila pět dodatků. Poslanci dolní komory ve středu všechny zamítli.

Sněmovna lordů následně své snahy o změny vzdala a rovněž návrh zákona schválila. Souhlas královny byl posledním krokem, který uzavřel britský legislativní proces.

Ve Velké Británii se musí mezinárodní smlouvy ratifikovat tak, že se převedou do domácího práva v podobě zákona. Samotnou dohodu by měl premiér Boris Johnson podepsat podle agentury Reuters v nejbližších dnech. „Občas se zdálo, že nikdy brexitovou cílovou pásku nepřetrhneme, ale zvládli jsme to,“ řekl už ve středu Johnson. Podle něj je nyní třeba zapomenout na staré spory a soustředit se na budoucnost.

Ústavní výbor EP doporučil dohodu ke schválení

Po udělení královského souhlasu je nyní při schvalování „rozvodové“ dohody na řadě EU. Ústavní výbor Evropského parlamentu (EP) ve čtvrtek doporučil europoslancům dohodu schválit. K dohodě se vyjádřil jako poslední z jedenácti dotčených europarlamentních výborů.

Brexitový koordinátor europarlamentu Guy Verhofstadt konstatoval, že dohoda splňuje podmínky Unie. „Je to smutná chvíle. Kdybychom měli na výběr, zda Británie zůstane, nebo odejde, byl bych první, kdo by doporučil hlasovat proti (odchodu). Máme ale na výběr mezi spořádaným a neřízeným brexitem,“ zdůvodnil liberál Verhofstadt, proč se  vyslovil pro podporu dohody.

Také zástupci dalších politických skupin ve výboru doporučili smlouvu schválit. Pro bylo při hlasování 23 poslanců, proti tři.

Podle Verhofstadta dohoda zabrání vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem, ochrání ekonomiku celého irského ostrova a zajistí integritu jednotného trhu EU. To byly tři hlavní podmínky, s nimiž Brusel smlouvu s Londýnem vyjednával.

Očekává se, že parlament ve středu dohodu podpoří. Aby vstoupila v platnost, musí ji poté ještě formálně kvalifikovanou většinou schválit zástupci členských zemí EU. Už v pátek podepíšou dohodu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel.

Brexitem začne přechodné období

Spojené království na konci ledna Evropskou unii opustí na základě dohody, kterou Johnson dojednal v Bruselu loni v říjnu. Prvního února pak Spojené království vstoupí do takzvaného přechodného období, během něhož bude s EU jednat o budoucích vztazích.

Budoucí dohodu by měly Brusel a Londýn vyjednat podle současného plánu do konce roku. Plně odloučit od unijních pravidel by se tak Britové měli až čtyři a půl roku po referendu, ve kterém o odchodu z EU rozhodli. Pro brexit se v červnu 2016 vyjádřilo 51,9 procenta hlasujících. Účast tehdy dosáhla 72 procent.