Koronavirus má v Číně osmnáctou oběť, první mimo Wu-chan

Události ČT: Dvacet milionů lidí v izolaci (zdroj: ČT24)

Koronavirus v Číně zabil osmnáctého člověka. Jde o první oběť mimo město Wu-chan v centrální provincii Chu-pej. Úmrtí pacienta hlásí provincie Che-pej na severovýchodě země. Počet nakažených překročil v Číně hranici šesti set a dál roste. Úřady ve snaze zabránit šíření nemoci odstřihly od světa nejprve jedenáctimilionový Wu-chan, později vyzvaly také obyvatele města Chuang-kang, aby z něj neodjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Zvláštní opatření přijímá i E-čou.

Zdravotní komise provincie v prohlášení k poslední oznámené oběti uvedla, že 80letý pacient zemřel už ve středu, ale do čtvrtka nebylo potvrzeno, že byl infikován novým virem.

Předchozích sedmnáct obětí bylo hlášeno z centrální čínské provincie Chu-pej, z jejíhož hlavního města Wu-chan se virus začal šířit do ostatních oblastí Číny. Počet potvrzených nakažených už překročil 630.

Podle jednoho z wuchanských lékařů, kterého cituje stanice BBC, je nyní situace tristní. „Virus se šíří alarmující rychlostí. Nemocnice jsou zaplaveny tisíci pacienty, na vyšetření čekají celé hodiny. Nedokážete si představit tu paniku.“

Místní specialisté sice podle něj mají postupy pro diagnostikování a ošetřování lidí s koronavirem, v tomto případě jim ale nejsou nic platné. „Protože jde o úplně nový typ koronaviru. A data, která máme, jsou velmi znepokojivá,“ dodává zdravotník.

Podle informací agentury Reuters zřídí úřady ve Wu-chanu speciální nemocnici, která se bude o nemocné koronavirem starat. Hotova by měla být během šesti dnů.

Události ČT: Omezení kvůli šíření nového koronaviru (zdroj: ČT24)

„Jako konec světa“

Úřady obyvatelům jedenáctimilionového Wu-chanu doporučily, aby město kvůli nákaze neopouštěli. „Je to jako konec světa,“ řekl serveru BBC jeden ze stálých obyvatel.

O několik hodin později dostali příkaz k setrvání ve městě i obyvatelé sedmimilionového Chuang-kangu vzdáleného od Wu-chanu zhruba sedmdesát kilometrů. Provoz všech autobusů a vlaků tam bude ukončen ve čtvrtek o půlnoci místního času. Podobná opatření už zavádí také E-čou.

Dopravní blokáda měst v provincii Chu-pej v centrální části země nastala ve dnech, kdy se Čína připravuje na oslavy lunárního Nového roku a stovky milionů lidí kvůli oslavám cestují po celé zemi. Právě tyto svátky jsou pro mnoho Číňanů jedinou příležitostí v celém roce, kdy mohou navštívit své příbuzné. „Když jsem se dozvěděl o uzavírce města, měl jsem na krajíčku,“ přiznal obyvatel Wu-chanu.

„Lidé ve Wu-chanu jsou poměrně zoufalí. V noci se pokusili ještě na poslední chvíli z města uniknout, poslední vlaky byly vyprodané. Někteří obyvatelé odjížděli auty. Zpočátku je kontroly na silnicích pouštěly, ale měřily pasažérům teplotu, teď se zavírají i silnice a město se už nedá opustit,“ popsala situaci zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Lety z města byly zastaveny ve čtvrtek ráno místního času, na místní ranvej však dál několik spojů míří. „Jsem odvážný člověk,“ ujišťoval reportéry agentury Reuters muž, který se sem chystal odletět z Pekingu.

Ceny potravin letí nahoru

Lidé se snaží připravit si dostatečné zásoby potravin. Z obchodů mizí maso, zelenina i instantní nudle. „Každý je na nákupech,“ napsal k fotografii zachycující dlouhé fronty zákazníků jeden z uživatelů sociální sítě Weibo.

Kvůli obrovskému zájmu už také rostou ceny jídla. „Nikdo nemůže nic namítat proti odříznutí Wu-chanu, ale musíte dát lidem najíst,“ napsal další uživatel na Weibo. Motoristé podle britského listu The Guardian obklopili benzinové pumpy, protože se mezi nimi rozšířily zprávy, že i jejich zásoby docházejí.

Wuchanské úřady vyzývají obyvatele, aby nepropadali panice, protože ve městě jsou v současnosti „dostatečné zásoby jídla, léků a dalších potřeb“. Státní média zpravodajství o opatřeních ve Wu-chanu podávají tak, že jeho obyvatelé vedou boj pro dobro země. Lidé jsou ale k oficiálním informacím nedůvěřiví, protože vláda v uplynulých týdnech tvrdila, že virus není vážný a že se dá zvládnout.

Oběti viru měly i další zdravotní potíže

Čínská Národní zdravotní komise mezitím zveřejnila podrobnosti o sedmnácti obětech viru. Nejmladší bylo 48 let, nejstarší 89 let. Většina z mrtvých byla staršího věku, případně trpěli jinými chronickými problémy, včetně Parkinsonovy choroby nebo cukrovky. Všech 17 obětí viru pochází z Wu-chanu, případně jeho okolí.

Podle zpravodajky ČT vydaly úřady instrukce, jak zacházet s těly zesnulých. „Byla pro ně vyčleněna krematoria. S pozůstatky má být zacházeno poměrně rychle, aby se infekce nerozšířila,“ uvedla Barbora Šámalová.

Podle propočtů britských vědců může být ve Wu-chanu už čtyři tisíce nakažených. Virus má navíc poměrně dlouhou inkubační lhůtu, což boj proti jeho šíření komplikuje. „Některé společnosti v Pekingu proto umožní zaměstnancům, kteří se během oslav nového roku vydají do provincií zasažených koronavirem, pracovat po návratu domů dvanáct dnů z domova,“ dodala zpravodajka.

Nový rok se letos ve velkém slavit nebude

Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního Nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. Týká se to i tradičních poutí. Úřad čínské metropole pro turistiku uvedl, že se tím snaží omezit shromažďování lidí a že zdraví má přednost.

Kvůli koronaviru se úřady rozhodl uzavřít i Zakázané město, jeden z nejčastějích turistických cílů v Pekingu. Někdejší sídlo císařů ročně navštíví miliony lidí. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) nicméně usoudila, že je ještě příliš brzy, aby kvůli šíření koronaviru vyhlásila celosvětový stav zdravotní nouze. Zdravotnická agentura OSN oznámila své rozhodnutí poté, co nezávislí odborníci dva dny vyhodnocovali informace o šíření nového koronaviru.

Globální stav zdravotní nouze je nejvyšší úrovní poplachu, který může WHO vydat. Dříve byl vyhlášen kvůli prasečí chřipce, ebole nebo viru zika.

Ve Francii hledají nemocnou ženu z Wu-chanu

Čínská ambasáda ve Francii serveru BBC potvrdila, že hledá ženu, která přiletěla do Paříže z Wu-chanu s teplotou. Příznaky onemocnění se jí dařilo po cestě maskovat léky. Podle BBC zatím není jasné, zda je žena stále ve Francii, či zda má typ wuchanského koronaviru.

Z čínského města odletěla těsně předtím, než jej úřady uzavřely. Později na sociální síti zveřejnila fotografie z jedné z francouzských restaurací oceněné michelinskou hvězdou s popiskem, jak se jí do ní podařilo dostat. Řada uživatelů sociální sítě ji za její chování kritizovala. 

Nemocné wuchanským koronavirem hlásí Singapur i Saúdská Arábie

Infekci novým typem koronaviru v minulých dnech potvrdil Hongkong, Macao, Thajsko, Spojené stráty, Jižní Korea a Japonsko. Během čtvrtka byli nemocní zachyceni v Singapuru, Vietnamu a Saúdské Arábii. Případy z Arábie oznámilo indické ministerstvo zahraničí, protože jde o indickou sestru, která se nakazila při ošetřování kolegyně z Filipín.