Jak pravděpodobné je šíření nového koronaviru do Evropy, zatím nevíme, říká šéfka českých hygieniků

Události: Podle ministerstva jsou v uzavřeném městě tři čeští občané (zdroj: ČT24)

Odborníci zatím nevědí, jak pravděpodobný je přenos koronaviru do Evropy. Dosud není k dispozici dostatek dat o jeho šíření, čeká se na více informací z Číny, řekla novinářům hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová. Podle ní v tuto chvíli není nutné vydávat doporučení, aby Češi do Číny necestovali. Musí tam ale dodržovat hygienická pravidla, podobně jako třeba při epidemii chřipky. Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty do Wu-chanu. Šéf resortu informoval, že se ve městě nachází tři čeští občané.

Počet obětí nového koronaviru stoupl podle posledních oficiálních informací nejméně na 17 a počet infikovaných dosáhl 544. Jednotlivé případy se objevily také ve Spojených státech nebo dalších asijských zemích.

Kvůli nedostatku dat bylo bez jasného stanoviska přerušeno i středeční jednání Světové zdravotnické organizace (WHO), znovu bude zasedat ve čtvrtek. „Konkrétní čísla pravděpodobnosti (rozšíření – pozn. red.) do Evropy zatím neumíme říct. WHO ještě nemá dostatek informací o tom, jaká je přenosnost onemocnění a jak je závažné,“ řekla Gottvaldová.

WHO podle ní nedoporučí státům konkrétní opatření, ta se odvíjejí od vyhodnocení rizika. Země ale dostanou větší míru legitimity například pro získávání seznamů cestujících od leteckých společností. „Nejdůležitější opatření v případě takové epidemie jsou ta, která se učiní v místě nákazy,“ dodala. Musí být účinná a nesmějí být příliš nákladná. Česko podle ní vyhodnocuje a sleduje dostupná data. „Další případná opatření se budou odvíjet od dalšího vývoje,“ uvedla.

Do města Wu-chan raději necestujte, radí české ministerstvo

Úřady zatím cesty do Číny rušit neradí. „Nákaza je specifická pro tu oblast, my máme jiné kulturní podmínky, jiný způsob života,“ doplnila hygienička. Je potřeba se tam vyhýbat trhům s potravinami nebo místům se zvířaty nebo větším skupinám osob. „Máme nyní chřipkovou sezonu, takže opatření jsou podobná, protože jde také o respirační virus,“ dodala. Lidé by si měli například více mýt ruce nebo nosit přes ústa roušku.

České ministerstvo zahraničí nicméně ve čtvrtek uvedlo, že nedoporučuje cesty do města Wu-chan, které je považováno za ohnisko nákazy. „V místě byla uzavřena letiště a hromadná doprava,“ upozorňuje Černínský palác. V celé Číně by podle něj měli lidé dbát zvýšené opatrnosti, nezdržovat se v místech s velkou koncentrací osob, nenavštěvovat tržnice a používat preventivně ústní roušky.

Mimořádný brífink ministerstva zahraničí ke koronaviru (zdroj: ČT24)

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) jsou ve Wu-chanu tři čeští občané. Jde o dva studenty a jednu osobu, která v oblasti dlouhodobě žije. Se všemi je český zastupitelský úřad v Pekingu v kontaktu a jedná s místními úřady o možnosti jejich přemístění. „V tuto chvíli nicméně nemohu potvrdit, že to bude možné,“ uvedl ministr na tiskové konferenci.  

O monitorování pasažérů přilétajících z Číny zatím Česko neuvažuje, protože s Wu-chanem neexistuje přímé letecké spojení, upřesnilo už v úterý ministerstvo zdravotnictví.