Staré tváře v nové vládě. Ruským ministrem zahraničí zůstává Lavrov, obranu dál vede Šojgu

V nové ruské vládě zůstane ministrem zahraničí Sergej Lavrov, ministrem obrany Sergej Šojgu, energetiky Alexandr Novak a financí Anton Siluanov. Vyplývá to z výnosu prezidenta Vladimira Putina o jmenování nového kabinetu, o kterém informoval Kreml. Prvním místopředsedou vlády premiéra Michaila Mišustina se stal dosavadní Putinův poradce pro ekonomiku Andrej Belousov.

Předchozí premiér Dmitrij Medvěděv překvapivě podal demisi 15. ledna po poselství prezidenta Putina, ve kterém šéf státu navrhl ústavní změny, dotýkající se i vlády.

Funkce si zachovalo celkem dvanáct členů předchozí vlády, uvedla agentura TASS s odvoláním na prezidentův výnos. Ministrem vnitra zůstává Vladimir Kolokolcev, Jevgenij Ziničev ministrem pro mimořádné situace, Denis Manturov ministrem průmyslu a obchodu, Dmitrij Patrušev ministrem zemědělství.

Nově se ministrem hospodářského rozvoje namísto Maxima Oreškina stal Maxim Rešetnikov, který dosud působil jako gubernátor Permského kraje a předtím působil ve vedení Moskvy. Mišustinova vláda má včetně Belousova devět místopředsedů.

Vladimir Putin a Michail Mišustin během setkání se členy nové vlády
Zdroj: Aleksey Nikolskyi/Reuters

V nové vládě nebude například dosavadní vicepremiér Vitalij Mutko nebo jeho nástupce v roli ministra sportu Pavel Kolobkov. Skončil také ministr kultury Vladimir Medinskij, který se kriticky vyjadřoval na adresu české strany ve sporech o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva, anebo o zamýšlený pomník vlasovcům. Kulturu nyní povede Olga Ljubimovová, která na ministerstvu vedla odbor kinematografie.

„Vše, čeho bylo dosaženo nadlidským úsilím, jak říkám se špetkou ironie, musíme dobře využít,“ řekl Putin o dědictví předchozího kabinetu při setkání s novou vládou „Úkoly nejsou snadné, ale vyvineme veškeré úsilí, abychom je splnili,“ slíbil mu premiér Mišustin.