Obrazy z největší východoněmecké krádeže znovu lahodí očím. Identita zlodějů zůstává záhadou

Události: Návrat ukradených obrazů (zdroj: ČT24)

Do německého města Gotha se vrátilo pět vzácných obrazů, které neznámí zloději ukradli v roce 1979. Úřady je získaly zpět po složitém vyjednávání s rodinou, jež za umělecká díla požadovala výkupné. Končí tak zamotaný případ největší a dosud nevysvětlené umělecké krádeže bývalého východního Německa.

Veřejnost uviděla poprvé po čtyřiceti letech pět děl holandských mistrů ze 16. a 17. století: Hanse Holbeina, Anthonise van Dycka, Franse Halse, Pietera Brueghela a Jana Lievense. Vystavena byla na zámku v Gotě. „Je to senzace. Tyto obrazy reprezentují celou sbírku,“ libuje si její ředitel Tobias Pfeifer-Helke.

Právě z Gothy v noci na 14. prosince 1979 zmizely. Kdo kradl a kam obrazy schoval, dodnes není jasné, přestože případ vyšetřovala stovka policistů. Podezření ukazovalo i do nejvyšších pater NDR. Podle jedné teorie krádež zorganizovala samotná Stasi, aby získala západoněmecké valuty.

Teprve v roce 2018 přišla starostovi Gothy Knutu Kreuchovi poštou neobvyklá nabídka. „Okamžitě jsem věděl, že to je má životní šance, a pokud ji nevyužiji, mohou být obrazy ztracené na dalších čtyřicet let,“ říká Kreuch.

Dopis poslala rodina, která za vrácení děl chtěla přes pět milionů eur (125 milionů korun). Tvrdila, že k nim přišla legálně a za dramatických okolností. Tuto verzi však už policie vyvrátila. Rodina žádné peníze nedostala a hrozí jí vyšetřování.