Zemřel ománský sultán Kábus bin Saíd, jeden z nejdéle vládnoucích panovníků světa

Ve věku 79 let zemřel v pátek večer ománský sultán Kábus bin Saíd, který patřil k nejdéle vládnoucím panovníkům světa. Oznámila to ománská státní televize. Na trůnu ho nahradí jeho bratranec a dosavadní ministr kultury Hajsám bin Tárik Saíd.

Kábus bin Saíd se ujal moci v Ománu v roce 1970 při nekrvavém převratu, když s pomocí bývalé koloniální mocnosti Británie svrhl svého otce Saída bin Tajmúra. Po britské královně Alžbětě II. a brunejském sultánovi Hassanalu Bolkiahovi byl třetím nejdéle panujícím monarchou světa.

Ománské úřady vyhlásily po smrti panovníka třídenní oficiální smutek. Vlajky budou v zemi 40 dní viset na půl žerdi. Rakev s ostatky zesnulého zabalená do ománské vlajky byla přepravena do Velké mešity sultána Kábuse v Maskatu, kde se k modlitbám připojily stovky lidí. Zesnulý byl poté pohřben na rodinném hřbitově.

Následník slibuje pokračování míru

Rada vysokých vojenských představitelů země v prohlášení zveřejněném ve státních médiích vyzvala vládnoucí rodinu, aby se sešla a vybrala sultánova následovníka. Kábus bin Saíd neměl děti, ani veřejně nejmenoval svého nástupce. Na trůnu ho nakonec vystřídá bratranec Hajsám bin Tárik Saíd, který dosud řídil ministerstvo kultury.

Hajsám v televizním projevu přislíbil, že bude prosazovat politiku mírové koexistence a přátelských vztahů se všemi národy a dále rozvíjet Omán. „Budeme pokračovat v podpoře urovnávání sporů pokojnou cestou,“ prohlásil.

Rychlou a hladkou volbu nástupce na ománském trůně v prvních reakcích chválí zejména ekonomové, podle nichž by nejasnosti v této věci vedly k ekonomické nejistotě.

Hajsám bin Tárik Saíd
Zdroj: Tariq Alali/Reuters

Kábus představoval stabilitu v neklidném regionu

Ze světa začaly do Maskatu proudit kondolence od arabských i západních politiků. Ti vyzdvihují především moudrou vládu zesnulého. Podle bývalého amerického prezidenta George Bushe mladšího byl sultán Kábus stabilní silou na Blízkém východě.

„Zanechal po sobě hluboký odkaz, nejen v Ománu, ale v celém regionu,“ uvedl v kondolenčním prohlášení britský premiér Boris Johnson, který u zesnulého vyzdvihl oddanost míru. Za ztrátu pro region označil smrt sultána Kábuse také Írán.

Sultán má v Ománu velkou moc, zastává současně funkci premiéra, vrchního velitele ozbrojených sil, ministra obrany, financí a zahraničních věcí, připomíná BBC. Sultán Kábus bin Saíd se ale v posledních letech na veřejnosti objevoval jen zřídka, přičemž se spekulovalo, že trpí rakovinou tlustého střeva. Minulý měsíc se vrátil do své vlasti poté, co absolvoval léčbu v Belgii.

Procesí s rakví zesnulého sultána
Zdroj: ČTK/AP/neznámý

Kábus bin Saíd se narodil 18. listopadu 1940, studoval na Královské vojenské akademii v Sandhurstu nedaleko Londýna a po jejím absolvování sloužil v letech 1960 až 1964 v britské armádě. Část výcviku strávil s britskou jednotkou v Německu.

V roce 1964 se vrátil zpět do rodného Ománu. Zasadil se o modernizaci země a to tak, aby byly uchovány místní tradice. V roce 2011 čelil protestům arabského jara, které zasáhly i další státy regionu.

Ropný stát Omán se 4,6 milionu obyvatel je západními mocnostmi oceňován jako stabilní síla v oblasti Blízkého východu, kde často hraje roli vyjednávače. Udržuje přátelské vztahy se Spojenými státy i s Íránem a v roce 2013 pomohl zprostředkovat tajné americko-íránské rozhovory, které později vedly k uzavření mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, od níž Washington v roce 2018 odstoupil.