Požáry v Austrálii mají už 24 obětí. Soustrast vyjádřila i královna Alžběta II.

Rozsáhlé požáry v Austrálii mají další oběť (zdroj: ČT24)

Už čtyřiadvacet obětí si vyžádaly rozsáhlé požáry, které několik měsíců sužují hlavně jihovýchod Austrálie. V neděli si můžou díky nižším teplotám hasiči a obyvatelé postižených oblastí trochu vydechnout, napsala agentura Reuters. Podle meteorologů se ale vysoké teploty brzy zase vrátí. Premiér Scott Morrison varoval, že požáry mohou trvat i měsíce. Hasičům za jejich práci poděkovala i královna Alžběta II. Celebrity posílají na pomoc peníze.

Čtyřiadvacátou obětí ničivých požárů se stal 47letý muž, který utrpěl infarkt, když se snažil před ohněm chránit dům svého přítele jihozápadně od hlavního města Canberry.

Zraněni byli v sobotu při boji s plameny čtyři hasiči. Ve státě Victoria se dál pohřešuje šest lidí. Bilance obětí by tak mohla dál stoupat.

Nižší teploty umožnily uhasit některé z požárů, podle úřadů se jich ale nadále mnoho nebezpečně šíří. Ohni již padly v Austrálii za oběť více než dva tisíce domů. Sobotní požáry zřejmě zničily stovky dalších, uvedl náčelník hasičů ve státu Nový Jižní Wales Shane Fitzsimmons, který sobotu označil za „strašlivý“ a „velmi náročný“ den.

V Novém Jižním Walesu dál zuří asi 170 požárů vegetace, v sousední Victorii asi padesát. Po sobotě, kdy teploty v okolí Sydney dosahovaly téměř 50 stupňů, se mnohde díky větru ochladilo a na některých místech i mírně pršelo. V sobotu australská vláda povolala asi tři tisíce členů armádních záloh, aby hasičům s bojem proti ohni pomohli.

Premiér Morrison podle serveru BBC uvedl, že oheň může řádit v Austrálii i mnoho měsíců. Současně oznámil vytvoření zvláštní agentury, která bude mít na starosti obnovu a pomoc těm, kteří přišli o svá obydlí. Fungovat by měla nejméně dva roky.

Královna poděkovala hasičům, celebrity posílají peníze

Hasičům v sobotu večer v prohlášení poděkovala i královna Alžběta II., která je na základě australské ústavy hlavou státu. Australany podpořili také další členové britské královské rodiny. Pozůstalým po obětech vyjádřili soustrast i princové William a Harry s rodinami.

Na pomoc lidem postiženým požáry peníze posílají i známé osobnosti, upozornila agentura Reuters.

Například australská herečka Nicole Kidmanová slíbila pomoci částkou půl milionu amerických dolarů (11,4 milionu korun), stejnou částku přislíbila na pomoc v boji s tragickými lesními požáry také zpěvačka Pink.

Řada celebrit se snaží upozornit i na osud zvířat. Podle vědců už kvůli požárům v Austrálii zahynulo kolem půl miliardy volně žijících savců, ptáků a plazů.

Události: Při rozsáhlých požárech v Austrálii zemřelo už čtyřiadvacet lidí (zdroj: ČT24)