Pegida chce mít v Drážďanech svého primátora

Berlín - Hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) chce prosadit svého zástupce do vedení Drážďan. Zakladatel hnutí Lutz Bachmann dnes na demonstraci v saské metropoli řekl, že Pegida postaví vlastního kandidáta do červnových primátorských voleb. Demonstrace se účastní asi 2000 lidí, což je proti lednovým shromážděním Pegidy jen asi desetina.

Primátora v Drážďanech volí lidé v dvoukolové přímé volbě. Hlasování se koná odděleně od komunálních voleb, a proto je pro výraznou osobnost snazší v nich uspět. Poslední komunální volby se konaly loni v květnu a zvítězila v nich Křesťanskodemokratická unie (CDU). Současná primátorka Helma Oroszová z CDU byla zvolena do čela města v roce 2008.

Bachmann přitloukl požadavky Pegidy na dveře kostela

Bachmann také na demonstraci přednesl deset požadavků Pegidy. V neděli jejich seznam připevnil na dveře jednoho z drážďanských kostelů po vzoru německého církevního reformátora Martina Luthera, farář je ale po několika minutách odstranil. Pegida kromě svých dřívějších požadavků na zásah proti posilování islámu v Německu či omezení přistěhovalectví nyní nově požaduje, aby Berlín odmítl evropskou dohodu s USA o volném obchodu, známou jako TTIP.

Lutz Bachman přitloukl na dveře drážďanského kostela požadavky Pegidy
Zdroj: ČT24/YouTube

Zájem příznivců i odpůrců Pegidy opadá

Příznivci Pegidy se dnes sešli v Drážďanech podruhé od roztržky z konce ledna, po níž z vedení hnutí odešla část hlavních představitelů. Po rozkolu se počet demonstrantů výrazně snížil, zatímco v lednu opakovaně přesáhl 20 000, minulý týden a dnes se pohybuje kolem 2000.

Demonstrace příznivců Pegidy se dnes večer koná i v Lipsku. Podle policie na ni dorazilo kolem tisíce lidí. Lipská radnice však v obavách o bezpečnost ve městě zakázala plánovaný pochod místní odnože Pegidy a umožnila demonstrantům jen shromáždění na jednom místě. 

V Drážďanech i v Lipsku se konají zároveň manifestace za otevřenou společnost pořádané odpůrci Pegidy. Podle policie na ně dorazily řádově tisíce lidí, počet demonstrantů je však nižší než na začátku roku, kdy aktivita Pegidy vrcholila.