Při útoku v ranní špičce v Mogadišu zemřely desítky lidí. Exploze zasáhla autobus se studenty

Události: Somálsko má za sebou jeden z nejhorších útoků (zdroj: ČT24)

Nejméně 90 lidí zemřelo a desítky dalších utrpěly zranění při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního bezpečnostního stanoviště v somálské metropoli Mogadišo. Mezi mrtvými jsou dva Turci, řada vysokoškolských studentů a několik policistů. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty však ve městě často provádí islamistické milice Šabáb, jež dlouhodobě usilují o svržení somálské vlády.

Výbuch podle policie cílil na pobočku finančního úřadu v době ranní špičky. Lidé se totiž vraceli do práce po víkendu, který v Somálsku připadá na čtvrtek a pátek.

Jeden ze somálských zákonodárců uvedl, že mrtvých je více než 90 a že mezi nimi je 17 policistů. Podle starosty hlavního města výbuch zasáhl také několik dětí a vysokoškolských studentů, kteří kolem stanoviště v době exploze projížděli v autobusu. Podle policie jsou mezi mrtvými rovněž dva Turci.

Somálský prezident Mohamed Abdullahi Mohamed útok odsoudil jako „odporný teroristický akt“. Z odpovědnosti obvinil extremisty ze Šabábu, kteří jsou napojeni na teroristickou síť al-Káida a vražedné útoky páchají v obchodních centrech a ve školách i v sousední Keni.

Na fotografiích z místa výbuchu jsou vidět roztrhané karoserie několika vozidel, z nichž vychází velký oblak černého dýmu.

Agentura AP připomněla, že jde o nejhorší masakr od devastujícího bombového útoku v hlavním městě Somálska v říjnu 2017, kdy zemřelo přes 500 lidí. Vedle desítek mrtvých utrpělo v sobotu dalších 125 lidí zranění. Velkou část obětí podle úřadů tvoří studenti, kteří mířili do škol na vyučování.

Milice Šabáb, které se hlásí k teroristické síti al-Káida, často útočí na policejní, vládní i civilní cíle v somálské metropoli. Její příslušníci dlouhodobě usilují o svržení prozápadní somálské vlády.

V roce 2011 byli islamisté vyhnáni z Mogadiša a posléze ztratili většinu svých bašt. Nyní kontrolují jen některé oblasti v jižním a centrálním Somálsku a ohrožují i Keňu. Podle odhadů v jejich řadách bojuje několik tisíc mužů.