Katalánští separatisté demonstrovali během zápasu FC Barcelony s Realem Madrid, několik zraněných

Několik tisíc lidí se shromáždilo v okolí fotbalového stadionu Camp Nou v Barceloně na protestní akci svolané katalánskými separatisty. Demonstranti, kteří manifestovali proti uvěznění místních politiků za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017 a za právo na sebeurčení tohoto autonomního regionu na severovýchodě Španělska, zablokovali několik ulic kolem stadionu, na kterém se hrál zápas mezi místní FC Barcelonou a Realem Madrid. Během utkání, které skončilo remízou, se někteří protestující střetli s policií a několik lidí utrpělo zranění.

Tisíce diváků si na stadion přineslo transparenty vyzývající španělskou vládu k dialogu,  samotný zápas ale narušen nebyl. Během utkání se však někteří demonstranti střetli před stadionem s policií. Na ulicích hořely popelnice a podle webu stanice BBC bylo nejmémě dvanáct lidí zraněno. 

Na bezpečnost v okolí stadionu dohlížela tisícovka katalánských policistů a dva tisíce členů ochranky najatých klubem FC Barcelona. 

Demonstranti v okolí stadionu rozdávali už před zápasem modré transparenty vyzývající španělskou vládu k rozhovorům s Katalánskem („Španělsko, posaď se a hovoř!“) a s nápisem „Práva, svoboda, sebeurčení“.

Někteří si přinesli obří atrapy gumových projektilů či obrázky s namalovaným okem. Chtěli tak připomenout zranění, která utrpělo několik lidí při nedávných demonstracích v Katalánsku.

Zápas byl kvůli nepokojům odložen

Zápas FC Barcelona s Realem Madrid se měl hrát už 26. října, byl ale odložen kvůli vlně manifestací, provázených i násilnostmi radikálů, které v říjnu vypukly v Katalánsku. Zažehl je verdikt španělského nejvyššího soudu ze 14. října nad 12 katalánskými politiky, z nichž devět dostalo za referendum o nezávislosti Katalánska tresty vězení od devíti do 13 let.

Ani před opakovaným termínem ale klid nepanoval. Od obou týmů se policie nehnula a autobusy jely ve střežené koloně. „Budeme hrát bez problémů a nic se nestane. Lidé každopádně mají právo se vyjádřit,“ uvedl hlavní trenér, FC Barcelona Ernesto Valverde.

Před utkáním se k demonstracím vyjádřil i předseda katalánské regionální vlády Quim Torra, který uvedl, že je třeba respektovat právo na manifestace. Řekl, že doufá v pokojný průběh akce a že Barcelona vyhraje. 

V centru Barcelony se tento týden objevilo také tematické graffiti ke středečnímu zápasu nazvané Kiss and Talk, na němž se líbá fotbalista Barcelony Gerard Piqué s hráčem Realu Sergiem Ramosem. Vedle obrázku je cedulka se jménem autora a nápisem vyzývajícím Španělsko k dialogu.

Horizont ČT24: Fotbal a politika (zdroj: ČT24)

Guardiola nosil žlutou stuhu

Zpřísnění zákonů, a hlavně jejich vymáhání, udělalo z Anglie úplně jinou zemi, co se týká fotbalu a fanouškovského světa. Svého času to bylo o strach, o zdraví a kolikrát o život, jít na fotbal. Dnes už je situace úplně jiná.
Jaromír Bosák
fotbalový komentátor ČT

Není to poprvé, co se v Katalánsku mísí fotbal a politika. Jeden z Valverdových předchůdců, Joseph Guardiola, nepřestal ani po sérii napomenutí a trestů nosit žlutou stuhu, která je pro Katalánce symbolem podpory separatistů.

V anglickém fotbalu, kde teď Guardiola působí jako trenér Manchesteru City, naopak nemají mít při zápasech politické názory místo. „V Anglii je to opravdu považováno za projev takového jakoby pokleslého vkusu, řekl bych. Lidé jsou nabádáni k tomu, aby politiku na sportoviště netahali,“ potvrzuje Jiří Hošek, šéfkomentátor webu Seznam zprávy.

Nejlépe placený hráč tamní ligy a bývalý německý reprezentant Mesut Özil se i přesto několikrát sešel s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a pozval ho i jako svědka na svou svatbu. Z Německa znělo, že je to nemístná podpora autokrata.

Před pár dny se stejný hráč Arsenalu zastal Ujgurů v Číně a Peking záhy zrušil nasmlouvané přenosy. Londýnský klub dal od výroků ruce pryč.

„Dokážu si představit, že se i budou zpřísňovat hráčské smlouvy, které budou explicitně stanovovat, co člověk smí a nesmí na politické téma říkat,“ podotýká k těmto případům komentátor Hošek.