Muzeum v Osvětimi pobouřily vánoční ozdoby s táborem smrti. Amazon rychle ukončil prodej

Americký internetový obchod Amazon stahuje z prodeje kontroverzní vánoční ozdoby a další předměty, na kterých je znázorněn nacistický koncentrační tábor Osvětim-Březinka (Auschwitz-Birkenau). Firma tak reaguje na stížnost zástupců památníku v Osvětimi, kteří označili zboží za neuctivé a zneklidňující. Píše o tom britský zpravodajský server Guardian.

Muzeum nacházející se na místě původního koncentračního tábora zveřejnilo na Twitteru snímky nabízených produktů s tematikou Osvětimi. Na některých předmětech jsou kasárna, jinde byly vyobrazeny koleje vedoucí do nacistického tábora smrti.

Zástupci památníku vyzvali Amazon, aby zboží stáhl. „Prodej vánočních ozdob s obrázky Osvětimi je nevhodný. Osvětim na otvíráku na lahve je znepokojivá a neuctivá,“ zdůraznilo muzeum ležící na jihu Polska.

Instituce posléze zveřejnila s poděkováním zprávu, že Amazon ornamenty odstranil, v dalším tweetu ale uvedla, že objevila další podobné zboží včetně podložky pod myš či vánoční ozdoby s nákladním autem, které se používalo pro deportaci Židů do vyhlazovacích táborů.

„Všichni prodejci se musí řídit našimi pokyny. Ty, kteří nebudou, čeká postih včetně zrušení jejich účtu,“ reagovala na stížnost firma Amazon, jejíž vyjádření cituje britský list Metro. Podle společnosti byly kontroverzní předměty staženy.

Holocaust si vyžádal životy asi šesti milionů evropských Židů. Mezi lety 1940 až 1945 zahynulo jen v Osvětimi 1,1 milionu lidí. Celkem bylo zabito na 232 tisíc dětí. K vězňům osvětimského tábora patřilo také 50 tisíc československých občanů, z nichž přežilo asi šest tisíc.

Schéma koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau
Zdroj: ČT24/auschwitz.org/Wikipedia.org/Osvetim-auschwitz.estranky.cz